четвъртък, 13 септември 2018 г.

На Кръстовден в Силистра откриваме паметник на скулптор от арменски произход


В светлия ден – Кръстов ден, в Силистра ще бъде открита скулптурна композиция на художника Бедиг Бедросян. Неин автор е почетният гражданин на Силистра и творец проф. Георги Чапкънов – Чапа. Проектът за този паметник бе представен още през месец март на силистренската общестеност. Той ще се намира  пред Художествената галерия в града, тъй като Бедиг Бедросян е роден и е творил през по-голямата част от живота си точно край Дунав. Ще е в естествен ръст и ще бъде изработен от бронз.

Инициативата за монумента е на сдружение "Арарат" - Варна, и е част от платформата "Родова памет" в проекта "Земя между реката и морето", както и на неговия племенник Кеворк Крикорян. Специални гости на тържествения момент ще бъдат авторът на паметникът Георги Чапкънов,  Исахак Бохосян - архиерей на арменската църква, Николай Тишев - председател на парламентарната група за приятелство на България и Армения, Негово Пр. Армен Саргоян - посланик на Република Армения в България,  Кеворк Крикорян - председател на Асоциацията на арменците в България.
Преди година изложбата на Бедиг Бедросян  бе посрешната  с бляскъв успех в Националната Галерия на Армения в Ереван, под патронажа на Негово светейшество Карекин II Католигос инвърховен патриарх на всички арменци.  Проекта се извършва с подкрепата на AGBU Парекордзаган, най-емблематичния световен арменски благотворителен съюз.

Бедиг Бедросян е син на прокудени от Армения заселници в България. Живее и рисува в Силистра. След смъртта си през 1989 г. оставя повече от 600 картини - живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. 

В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те години на ХХ в. от трудовия бит на добруджанци – земеделци и рибари. Голяма част от тях са събрани в пътуваща изложба.
За него казват, че е един от най-признатите ни художници през 20 век, дори често е сравняван с Клод Моне. Изключително интересен факт е, че през 40-те години на XX век Бедиг Бедросян наред с пейзажите, рисува и икони. И дори изписва стенописите и в купола на арменския храм „Сурп Аствадзадзин” в Силистра.

Храмът е с основи от 1611 -1620 година и е едно от най-старите арменски духовни средища в България. Днес творби на Бедросян са притежание на художествените галерии в Силистра, Тутракан, Добрич, Варна, Пловдив, Пазарджик, СГХГ, Национален дарителски фонд „13 века България“, на обществени и частни колекции в България, Германия, Франция, Русия, Румъния и Армения. 



Начало на тържеството :
10:00 часа, пред Художествената Галерия в Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар