сряда, 19 септември 2018 г.

В трета поредна години България е част от европейски проект "Европейски ден без загинали на пътя - 19 септември"


Проектът е подкрепен от Европейската комисия и ще се проведе в този ден, а целта е на този ден да няма загинали при пътни инциденти. За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, сред страните членки и техните партньори се осъществява проектът EDWARD - European Day Without A Road Death – Европейски ден без загинали на пътя - 19 септември, съобщиха от ОДМВР Силистра. 

Проектът е подкрепен от Европейската комисия и ще се проведе в този ден, а целта е на този ден да няма загинали при пътни инциденти. В областта се провежда и 24-часова операция за контрол на движението по пътищатаВ нея се включат максимален брой полицейски служители, а спрямо нарушителите ще се прилага принципът „Нулева толерантност“. Ще бъдат използвани всички технически средства и тези за контрол на скоростта.

Полицейските екипи ще следят за спазване на скоростните режими, за шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, за използване на предпазни колани и за други нарушения. Целта е да се подпомогне безопасното придвижване на участниците в движението и да се намалят предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

 На всеки час данни за настъпилите тежки пътнотранспортни произшествия ще се подават към ГД „Национална полиция”, а информацията ще бъде обобщавана и публикувана на интернет страницата на МВР.

Всички, които са съпричастни към идеята на EDWARD – граждани, институции, организации, представители на различни браншове и техните структури, могат да се регистрират като партньори на адрес: http://roadsafetydays.eu и да дадат обещание за пътна безопасност. Желаещите могат да участват във фотоконкурс на ТИСПОЛ като изпратят 3 от своите най-добри фотографии в следващия един месец - до 19 октомври 2018 г. на адрес: MOVIE-ROAD-SAFTY-DAYS@ec.europa.eu.

За Република България мотото на операцията е „Безопасни мобилни комбинации за живот“ в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември 2018 г.) „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай, движи се!“. За главен координатор на изпълнението на операцията за страната ни е определена ГД „Национална полиция“.

Междувременно от сайта на ГД „Национална полиция“ научаваме, че от 17 до 23 септември на територията на страната се провежда специализирана полицейска операция за установяване на водачи, които управляват моторни превозни средства и успоредно с това използват мобилни телефони без устройство, което позволява провеждането на разговор без участието на ръцете. 

Тя се прави по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и подобни проверки има на територията на всички страни от Европа. Говоренето по телефон без т. нар. хендсфри не е от най-често срещаните нарушения, но има водачи, които по време на движение водят разговори без подобни устройства. От началото на годината до 30 август са установени 1 040 случая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар