сряда, 26 септември 2018 г.

Тържество за възвръщането на Южна Добруджа и Силистра към майката родина България

Първи октомври 1940 г. - знаменателен ден за Силистра и Южна Добруджа. 78 години от възвръщането към майката родина България. Покана към всички родолюбиви силистренци за участие в тържеството за празника - 1 октомври 2018 г. от 11 часа на паметника на Цар Борис Обединител в Дунавски парк Силистра, дело на 
скулптора Йордан Колев от 2001 г., и на паметната плоча, посветена на Добруджанската епопея през 1916 г. на Тутраканския фронт в Първата световна война, съградена миналата година по идея на проф. Иван Гаврилов - дарител на училища и читалища в Силистренския край, и на бизнесмена и общественик Тодор Тодоров - с една единствена цел - да се знае и да се помни. Подобни паметници в областта има в Сребърна, Тутракан и Кайнарджа. 


На 7 септември 1940 г.  е подписана Крайовската спогодба между Румъния и България. Една година по-късно - 1 октомври 1941 г., са организирани тържества по повод годишнината. Тогава е открит паметникът на българския национален герой, революционер от българското национално-освободително движение и войвода Стефан Караджа. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар