петък, 20 януари 2023 г.

Нови съвместни прояви на българи и румънци от област Силистра и област Кълъраш


Нова двуезична книга за Кирнодж и Тутракан - на български и на румънски езици, издаде  румънецът Йонел Аурелиан Котобан - общественик и фолклорист от едноименната община край град Олтеница, област Кълъраш. Предстои тя да бъде представена първо в северната ни съседка в края на м. януари т.г., а после на 9 февруари и в град Тутракан, който от години е побратим на румънското селище. „Акатист на Св. Мъченик Дасий“ и Православие без граници“ са предишните две книги на румънеца, преминал през програмата на Център за продължаващо обучение към Филиал Силистра на Русенския университет.

Двете населени места често провеждат общи културни събития, последното от които - ревю на стари народни костюми от Добруджа, бе подредено от фолклористката Калина Михайлова от село Шуменцибе през м. ноември м.г. в Кирнодж. То бе предшествано от подобен спектакъл, осъществен два месеца по-рано по най-ефектен и запомняшщ се начин в обредната зала на Тутракан. 


Отново със съдействието на г-н Котобан и на местните власти, както и на тамошна музейна институция, този път обаче в град Кълъраш, проява със същото съдържание в още по-стилиризиран вид ще има през м. февруари т.г. Там публиката ще види красотата и посланията на багрите, геометгрията и везбата на 20 носии от цяла България. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар