вторник, 24 януари 2023 г.

Книгата „Етнография на Тутракан“ първо ще бъде представена в Русе

Авторският труд „Етнография на Тутракан“, който е дело на музейни специалисти от Тутракан, Русе и Силистра ще бъде представен първо в най-големия български дунавски град - Русе, на 25 януари от 18 ч. в тамошния Регионален исторически музей, а дни по-късно - през м. февруари, това ще се случи и в град Тутракан, научаваме от публикация на страницата във Фейсбук на Исторически музей - Тутракан. Изданието, което е дело на Петър Бойчев - директор на ИМ Тутаракан, заедно с колегата му Величко Атанасов, от Русе са Десислава Тихолова, Искра Тодорова и Николай Ненов - директор на РИМ Русе, и Донка Съботинова - в миналото началник на Етнографската експозиция на РИМ Силистра, е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и община Тутракан.

Книгата редставя етнокултурните процеси през последните сто години чрез изследвания на обичаи, облекло, кулинарни практики, детски фолклорни игри, форми на архитектурата, типични занаяти, календарни и семейни празници, вярвания на отделни етнокултурни и конфесионални групи на практика от по-голямата част от бившата Тутраканска околия.

Водеща при съставителството на сборника от научни трудове за Тутракан и Тутраканско е концепцията на проф. Николай Ненов за определяне на етнографски общности на основата на сходства и прилики, осъзнати като културно наследство, каквито са местата на памет и културни преживявания в периода между двете световни войни; локални идентичности, обвързани с култови средища; лечители; традиционни знания; умения и културни практики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар