понеделник, 30 януари 2023 г.

Млади силистренци участваха в "Уикенд на идеите 2023" (Иновационен форум “Джон Атанасов”)



Силистренско участие е имало в проявата "Уикенд на идеите 2023" (Иновационен форум “Джон Атанасов”) с организатор „Тийноватор“, която е пето издание на инициативата, проведена на 28 и 29 януари т.г. в София Тех парк, научаваме паралелно от публикации във Фейсбук-профилите на двама изявени силистренци - Николай Неков и Александър Тодоров (заедно с Калоян Радулов двамата са ментори на силистренската група). Заедно с 620 младежи (16-18 год.) от цялата страна в своеобразното състезание взе участие и футболната звезда Димитър Бербатов.

За провеждане на събитието са се събрали отбори със своите ментори към програмата, за да започнат работа по оформяне на идеи и стъпки за осъществяване на проекти за бизнес, представяйки ги за пръв път пред оценъчна комисия (жури). Става дума за общо 86 търговски проекта с определена идея, изискваща средства за нейното развитие с цел разрешаване на проблеми от различни житейски области. Най-общо проектът на гимназистите от Силистра е свързан с протеинови барове и шейкове от лешници. Николай Неков за ВЕРСИНАЖ: "На 20 май предстои финалният етап, когато екипите ще се представят с проектите си пред инвеститори в София".
Според сайта на БНР, пред Радио София Зорница Митова, която е управляващ директор на програмата, е заявила, че преди пет години началото е с участници от 4 столични училища, а петилетка по-късно са се включили представители на 30 български града. БНР съобщава също: "Програмата е безплатна. Тя е подкрепена от училищни ръководства, НПО и държавни институции, фондове и компании".

Да припомним, че проектът „Вавакада”  на Владислав и Даниела Костова от Силистра бе големият победител тази година с награда от 10 000 лв. в шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен (www.rinkercenter.org). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар