вторник, 17 януари 2023 г.

Община Силистра подписа с Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – град Варна меморандум за взаимодействие

 

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – началник на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – град Варна, подписаха меморандум за междуинституционално взаимодействие. Документът е пръв по рода си между единственото по рода си у нас висше морско училище и местна власт, независимо, че се работи активно с общини като Варна, Бургас, Аксаково, Пловдив и др., но без това да е скрепено по официален начин, макар да се реализират заедно и научни проекти.

Според проф. Медникаров, който също е родом добруджанец, обучаемите от Силистра са сред най-добрите, което е трайно впечатление и е повод пред бъдещите абитуриентки от крайдунавския град да бъде направена специална презентация с цел професионална ориентация. В бъдеще се предвиждат и летни лагери във Варна на желаещи да се посветят на морската професия.

В момента работата в тази сфера е сред най-заплатените – говори се се за стартова заплата от 3 500 евро, както и за принос от 1 млрд евро в брутния вътрешен продукт на страната. Отделен момент е, че се набляга в обучението за развитие и на IT-сектора, както и на киберсигурността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар