петък, 27 януари 2023 г.

Проект на млади силистренци пръв на национален конкурс за предприемачи


Проектът „Вавакада”  на Владислав и Даниела Костова от Силистра е големият победител тази година с награда от 10 000 лв. в шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен“, научаваме от www.rinkercenter.org. 
За проекта повече в предишна публикация във Версинаж: https://jordansilistra.blogspot.com/2023/01/blog-post_79.html

Проектът е на брат и сестра Костови, които съчетават високотехнологично 3D принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град. Бизнес моделът им е с напълно затворен цикъл - от събирането на пластмасови бутилки, през шредиране и гранулиране на събраната пластмаса, производство на филамент и изработка на нови арт материали от рециклирана пластмаса.

„Академия за местни предприемачи“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от „Филип Морис – България, осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause С емоционална церемония и приповдигнато настроение на 26 януари приключи конкурсът, предшестван от обучение.

Шест екипа от 13 допуснати до финала сред 57 кандидати предприемачи спечелиха безвъзмездно финансиране в общ размер от 31 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи по места. Това е рекорд за програмата – за първи път се финансират шест проекта – интересът към програмата расте, конкуренцията е голяма, а журито е все по-затруднено в избора си. В три поредни уикенда предприемачите участваха в лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на „Академия за местни предприемачи“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар