вторник, 24 януари 2023 г.

Младежи от Силистра разработват компания за производство на артикули от рециклирана пластмаса

 
В новия Национален клуб на БТА, който бе открит наскоро в Силистра, продължава серията от пресконференции по различни теми. Поредната среща с медиите бе първа по рода си, тъй като в нея участваха двама младежи – братът и сестрата Владислав и Даниела Костови. В тяхно лице имаме първите в Крайдунавска Добруджа разработващи компания за рециклиране на пластмаса и с получения материал се произвеждат артикули чрез 3D-принтиране.

На практика те съчетават екология (опазване на околната среда), рециклиране на бутилки от пластмаса, разработка на бизнес модели по линия на модерна кръгова икономика, изработка на функционални предмети с различно приложение, проява на въображение. И не на последно място – демонстрация на отношение към изкуството, каквото реално е всяко изделие, реализирано със съвременни технически средства, благодарение на създаден софтуер.

В скоро време повече популярност на тази многообразна дейност, резултат от младежки ентусиазъм и вяра в започнатото дело, ще бъде достъпна за повече потребители чрез интерактивен сайт. Предстои да влязат в действие и 15 пункта за събиране в метални „кошове“ на въпросните бутилки, разположени на подходящи ключови места в Силистра, Дулово и Айдемир (в райони на училища, магазини и др.). За целта са намерени и партньори, включително и „Елика“, „Пинк пеликан“ и др.

Наскоро в бал на Ротари клуб Силистра Костови, които са бивши членове на Интеракт клуб Силистра, представиха свои производи под най-различни форми (ключодържатели, книгоразделители, кутии за вино, вази, кутии за натурална козметика и сапуни, шахматни игри в джобен формат и с магнити). Сред предложенията вече има и хит с голям интерес към него – моливник във вид на малък бюст на големия римски пълководец Флавий Аеций, който е роден в Дуросторум.

За себе си при своето представяне пред медиите Даниела заяви, че нейната сила е в маркетинга (завършила е икономика и търговия), а за Владислав стана ясно, че уменията му са в създаването на самите проекти. Негова разработка е възможността за виртуална разходка в интернет из Природо-математическа гимназия Силистра, която е завършил преди 5-6 години. Реално обаче двамата работят заедно, като се допълват в реализацията на намислените идеи.

Току в навечерието сме на тяхно представяне с проект в София, тъй като заедно с още „едни“ млади хора от Силистра са сред 13-те финалисти в един своеобразен „конкурс“ към известен инвестиционен фонд. През м. декември е било трикратното обучение, преди да бъде изготвена съответна презентация, която предстои да бъде разгледана. С надеждата да бъде разбрана и оценена по достойнство. В „конкуренция“ в същия конкурс са производители на трахана (ястие с персийски произход, подобно на попара), крафт бира (пиво от малки, занаятчийски пивоварни) и свещи, както и на шевици – едно модерно занимание със силно патриотично въздействие.

Любопитно е, че двамата млади предприемачи извършват и сериозно проучване по вълнуващата ги тема, включително за състоянието на „нещата“ в родния им град. Сред идеята, която смятат да осъществят, е и провеждане на безплатно обучение за деца (4-5 клас) за придобиване на умения за 3D-принт, тъй като в доста местни гимназии има въпросната техника, но няма хора, които да работят с нея, както и „материал“.

В момента Костови работят с малък брой принтери, но смятат да разширят възможността да произвеждат повече и най-различни артикули, за да удовлетворят поръчки на желаещите да съчетаят подобно на тях екологичното чувство с отношението си към естетиката. При евентуално разрастване на работата им ще се наложи да наемат и хора, за да им помагат, тъй като има и много ръчна работа в целия многоетапен процес. Надяват се, разбира се, да успеят да достигнат и до европейско финансиране, тъй като екологичното производство е актуално за настоящия програмен период.

А и занапред, защото до 2050 година вече трябва възможно най-активно да се работи по този модел, включително в условия на кръгова икономика, в която ресурсът трябва да се задържи в цикъла за неговото преизползане. Образно казано, за да има отново повече риба в океана, отколкото да плуват над вълните му безброй тонове пластмаса, създадена да надживее десетки поколения земляни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар