вторник, 10 януари 2023 г.

Тутраканският исторически музей се готви за 30-ата си годишнина

Настолен календар на Исторически музей Тутраканр във вид на пирамидка - практичен и атрактивен подарък, напомня, че през 2023 г. музеят, част от който са няколко експозиции и обекти, ще отбележи своята 30-а годишнина. В календара всеки месец е отразен със снимка от културно-историческото наследство на Тутракан. Според сайта www.museology.bg, "Първият общински музей в град Тутракан е с етнографски профил и е открит през 1974 г. като Музей на дунавския риболов и лодкоствоене. През 1993 г. е открита и общоисторическата експозиция в Теодоровата къща. Музеят включва в структурата си Архитектурен комплекс "Рибарска махала", Мемориален комплекс за Тутраканската битка от септември 1916 в село Шуменци, Художествена галерия, Античен кастел на древната крепост Трансмариска. 

Научната и популяризаторската дейности на музея са продуктивни и разнообразни. Временните изложби на музея се открояват със съществени послания и с изискан дизайн. Музейната събитийност е богата и разнообразна - фотоконкурси, велопоходи, чествания, събори, пленери, нощ в музея и др. Културната институция е разпознаваема културна институция в национален план, открояваща се с креативните си проекти и с добрата си положеност в публичното пространство". 

Музеят с директор Петър Бойче вработи по множество и разнообразни проекти, включително научни издания в помощта на община Тутракан, с партньори от Русе, Добрич и други градове, както и с съдействието на министерства. С негово участие, а често и по местна инициатива се провеждат кръгли маси и конференции, които имат регионален и национален обхват. Музеят е в групата на организаторите с КПД "Родно Лудогорие", община Тутракан и МОН, както и съседни на Тутракански общински администрации и музеи в Разградска област, на най-голямата по рода си проява в Добруджа и Лудогорието. Та е известна като Национален поход "По стъпките на Таньо войвода" и е от Пожарево, Тутраканско, до Керчан баир в Поповския край.

В допълнение от сайта www.opoznai.bg, "Експозицията на Исторически музей – Тутракан разкрива славната близо 20-вековна история на града. На три етажа се проследява хронологически вид развитието на тутраканския край от древността до днес. В археологическата експозиция са изложени находки от V-ото хилядолетие пр.Н.е., тракийска керамика, експонати от античността; още е представено създаването и величието на крепостта, идването на прабългарите и славяните, както и времената Първото и Второто български царства. Музеят разполага и с уникална иконна експозиция от възрожденски икони от Тутраканската духовна околия, както и снети от църковна употреба старопечатни книги и църковна утвар. Иконите са дело на майстори зографи от Тревненската живописна школа".




Няма коментари:

Публикуване на коментар