понеделник, 9 януари 2023 г.

За Димитринка от „Последният печели“ и за силистренците в националното публично пространство


За добро или лошо – въпрос на гледна точка, не са много силистренците и респективно добруджанците, родом от „най-северния север“ (определение по Стефан Поптонев), които греят в публичното пространство на национално ниво. Става дума извън политическото трасе (в него имената се сменят според конюнктурата на деня), както и конкретно в управленския канал, където и без това нашите хора винаги са били дефицит по една или друга причина.

Вече далеч в миналото остана споменът за министерските постове на Филиз Хюсменова, Нона Караджова и Десислава Атанасова – отделна е темата каква и доколко съществена беше конкретната полза за Крайдунавска Добруджа. В този кръг не броим силистренците на отговорни длъжности в министерства и агенции, защото това не е широко известно на публиката. А и е съмнително в каква степен ги търсим и те нас, за да се помогне на този край на Родината да излезе от забравата и нищетата си. По-популярно е, да речем, че Кристиян Калчев от Тутракан е председател на ННЕК ЮНЕСКО за България. Примерно обаче са актуални журналистите от националния радио- и телевизиен ефир, както и от вестникарския бранш: Валерий Тодоров, Борислав Зюмбюлев, Блага Букева, Теодора Енчева, Марина Цекова, Маргарита Иванова, Янка Петкова, Мариана Тодорова, не на последно място и Стоян Чешмеджиев, в още по-далечното минало Валентин Стоянов (телевизионер и президентстки говорител), Лидия Огойска, и др.

Отделно на полосата на шоу-фронта, някои от които за по-трайно време: Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Христо Сарафов, Христина Миленова-ТИТА, Йордан Марков, Ели  Раданова, Ивелина Димова, Димитър Гугов, Марек Дяков, Владимир Недев, а други под формата на фойерверк: Елена Георгиева („Биг Брадър“), Момчил и Яница („Един за друг“), добруджанката по баща Галена Великова-Хайна – жури в „Денсинг старс“. Имаме и незабравим момент с победата на  Ансамбъл „Ритъм“ в „Надиграй ме“ на БНТ през 2012 г. 

Разбира се, сигурно със своя уникална изява са били и други, които поне у мен явно не са оставили незабравимо впечатление, щом не ги споменавам, но винаги може да бъдат добавени, за да останат за историята. Умишлено не напомням за други две светила на българската култура: актьорите Доротея Тончева и Николай Николаев (Бате Николай), също родени в крайдунавския град, защото, както се казва, това е станало по стечение на обстоятелствата“, защото знаменитите им родители са били в Силистра по онова време по волята на съдбата.

Истински фурор обаче бе представянето в края на 2022 и началото на 2023 г. в телевизионната викторина по БНТ „Последният печели“ на Димитринка Илиева, която е родена и израсла в Силистра, където е завършила средно образование в ПГ „Климент Охридски“ („Випуск 1980 година“). По една или друга причина зрителите не узнаха, че е наша съгражданка, в личен план стана ясно само, че работи на експертна длъжност в един от районите на община Пловдив.

Благодарение на сайта „Кворум Силистра“ бе проследен целият й път до 25-ата й и последна победа в многопластовия „куиз“, както сега наричат препитването по различни теми. Частни източници припомнят за Димитринка, че в детството си е била част от знаменития танцов състав, ръководен от незабравимата репетиторка и танцов педагог Варта Ценкова, както и от литературния кръжок в Гимназията.

За силистренката сайтът www.svobodnazona.com написа: „Тя предизвика възхищението на цяла България със забележителните си познания в различни области… Димитринка е майка, домакиня, съпруга, дъщеря…и не се е подготвяла по някакъв начин за участието си в предаването, а и казва, че няма смисъл от подобна подготовка. Димитринка изобщо не е очаквала подобен забележителен марш от победи, а първата й е била „съвсем неочаквана“. Майка й е нейното вдъхновение, а децата й са нейната гордост“.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар