понеделник, 23 януари 2023 г.

Туристите от Силистра честваха Бабинден, наред е Трифон Зарезан

 

В духа на традиции от предишни години Туристическо дружество „Дочо Михайлов“ – Силистра отбеляза на х. „Ален мак“ уникалния празник Бабинден, който е рода на т.нар. семейни празници в народния календар. Благодарение на пресъздаване на част от от ритуалите в рамките на обичая  в лицето на Вичка Вълкова и Евелина Спиридонова участниците в тържеството се пренесоха назад във времето. На този ден, който от 1951 г. е обявен за Ден на родилната помощ, по села и градове е имало пресъздаване на стария обичай, за който се твърди, че е остатък от езически времена и е в чест на „бабите“, израждали децата.

В знак на уважение майките на децата до 3-годишна възраст са отивали при бабите акушерки, преди денят да премине във веселба в името на живота. Сапун и кърпа задължително са носели те, за да поднесат на жената, на която дължат появата на своите деца на този свят. След ритуалното „къпане“ на бабата акушерка се завързват против уроки и за здраве „бял и червен конец със сребърна монета“, а на врата й – „наниз от червени чушки“. По време на ритуала с помощта на керемида „бабата“ кади тамян под полите на жените, за да раждат повече деца.

За разлика от днешно време, когато е прието съпругът (бащата) да присъства на раждането, а дори и да прерязва пъпната връв, „едно време“ е имало разбиране, че самото раждане трябва да се пази в тайна и никой не бива да узнава за него предварително, освен свекървата и бабата акушерка. Най-вероятно, за да няма в пространството лоши помисли, които да попречат на раждането, защото „някога“ за мнозина жени то е било рисково по една или друга причина.

Всяка от жените от дружеството, участвала в тържеството, и която е раждала деца, получи специална грамота, а три от тях и допълнителна благодарност за това, че имат по три деца. Една от дамите бе удостоена и с внимание, че вече и прабаба. Присъстващите бяха приветствани от Виолета Атанасова – председател на дружеството организатор, която обяви, че следващата изява е на 19 февруари.  

На този ден ще се участва в поднасянето на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Силистра, след което ще има поход до х. „Ален мак“, където ще се чества друг голям празник с езически характер – Трифон Зарезан. Тези дни предстои да бъде обявена програмата за първото полугодие на 2023 г., включително с проявите, за които е известно, че има получени покани от различни дружества или предстои да пристигнат подобни за традиционни туристически сборове в Шумен, Добрич, Разград и др.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар