вторник, 24 януари 2023 г.

Кметове от Силистренския край споделиха общинарски тревоги пред медиите в Силистра

На 23.01.2023 г. в офиса на Национален клуб на БТА В Силистра в обща пресконференция на представители на Политическа партия ГЕРБ - Силистра участваха представители на местното самоуправление в лицето на д-р Мария Димитрова – лидер на партията в община Силистра и председател на местния законодателен орган – Общински съвет Силистра, както и трима кметове на общини от региона, издигнати от ПП ГЕРБ: д-р Юлиян Найденов – Силистра; д-р Юксел Ахмед – Дулово; Любен Сивев –Кайнарджа.

В своето изявление пред медиите кметът на община Силистра заяви, че през последните години „властта е слаба и неадекватна“. Той сподели, че със съдействието на г-н Ивелин Статев като депутат – в резултат на негово питане  в НС е успял да получи утвърден забавения с една година и осем месеца Общ устройствен план на Силистра. В момента в общината се изпълняват 3 проекта по линия на трансграничното сътрудничество с Румъния (в партньорство най-вече с Окръжен съвет Кълъраш). Става дума за изграждане на велоалеи в града, както и на речни гари на река Дунав, забавянето на които е преодоляно със съдействието на ресорни структури в Министерство на културата във връзка с проведени археологически разкопки и др. 

До края на 2023 г. се очаква между Силистра и Кълъраш по река Дунав да пътува бърз и атрактивен български катамаран, за да вози желаещи да посетят съответните намиращи се един срещу друг от двете страни на р. Дунав градове. Тези дни като председател на АДО „Дунав“, в която община Силистра членува, д-р Найденов е подписал писмо до кметовете на общините Русе и Белене заедно да намерят възможност да говорят на държавно ниво по повод проблеми по използване на р. Дунав, тъй като, според него, „държавата не работи в тази посока“. Даден бе пример, че в предишния програмен период съседна Румъния е усвоила за свои пристанища 1,5 млрда (бел.-вероятно евро, тъй като не бе посочен видът на валутата), за разлика от България, където няма информация това да се е случило.  

Изказването му по тази тема бе възможност да осведоми журналистите, че е извършено продълбочаване в река Дунав в акваторията на силистренското пристанище, където е поставен понтон под №3 с възстановена възможност на него да акостират плавателни съдове (кораби). В допълнение: актуални били идеите за възстановяване на водната транспортна връзка по линиите „Силистра – Видин“ и „Силистра – Измаил – Силистра“. Специално за международната линия опит е направен още през м. февруари 2021 г., но войната на Русия срещу Украйна, започнала година по-късно, засега осуетявала намерението. 

Д-р Найденов говори и по темата „мост над река Дунав при Силистра – Кълъраш“, припомняйки, че това е най-краткият път за Азия, изразявайки своята изненада („нямам отговор защо не се реализира“), че той продължава да не е неосъществен. В допълнение бе напомнено, че в момента се събира информация относно идеята за изграждане на река Дунав край Силистра на баражна стена с път и ВЕЦ върху нея, заявена преди повече от 35 години, но намираща се отново на дневен ред. Силистренският градоначалник заяви също, че смята за правилно да бъдат определени приоритети за развитие на всяка една община в бъдеще време, които да не се сменят през годините. 

В рамките на медийната среща кметът на община Дулово д-р Ахмед Юксел заяви, че (понякога) намира за „смешни“ решенията на последните няколко
правителства на България. Той също е тревожен, че липсата на републикански бюджет се отразява на работата в общините (примерно, когато става дума за обществени поръчки и проекти, строителни работи, асфалтиране). И още: върху инфлацията и свързаната с нея актуализация на заплатите в общинските администрации, в които вече има проблем с кадрите: служители напускат, за да отидат на работа в частния сектор, привлечени от инвеститорите. Той също сподели, че от две години насам е максимално затруднен в общуването си с централната изпълнителна власт, сравнявайки с времето на управлението на ГЕРБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар