петък, 13 януари 2023 г.

Владиката на Силистра дебютира на Богоявление с нова празнична мантия в духа на българската везбена традиция

Доростолският митрополит Яков поздрави присъстващите на тържествената служба на Богоявление в катедрален православен храм "Св. св. Петър и Павел" в Силистра за пръв път в мантия, в която са представени традиционни за българската везба геометрични изображения. Става дума за изкуство, с което предците ни са предавали послания за приемственост между поколенията, за здраве, любов, благоденствие, както и за предпазване от беди и прочие неблагоприятни съдбини.

Както е известно, "...в тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение". (Уикипедия)

Какво виждаме обикновено в една българска везбена история, в случая частично и в празничната дреха на силистренския духовен водач на православните християни: слънчеви знаци, пазещи от болести, уроки и всякакви злини (българите от древността са слънцепоклонници); елбетица (означава осемте посоки на света) – символ на хармония и разбирателство, маказ – голям и малък, прведставящи сродяването; концепцията за божествената и земната природа, мъжкото и женското начало).

Разбира се, като във всяка носия, неизменно е присъствието на растителни елементи (дърво на живота, трилистна палмета – древен наш символ, и др.) и на животински елементи (конче – въплъщение на сила, свобода и мъжество; петле - многозначен символ, небесна костенурка – взаимосвързаност във Вселената, и др.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар