вторник, 24 януари 2023 г.

Народният представител Ивелин Статев: главният въпрос сега е „ще продължи ли обедняването и кога България ще се стабилизира във вътрешно-политически план“?

В медийното пространство в Силистра е на път бъде възстановена забравена в годините традиция за среща на журналистите с представители на политическите партии, включително с техни представители в държавната и в общинската власти, при това на неутрално пространство – в случая в офиса на Национален клуб на БТА в крайдунавския град. Повод за подобна оптимистична прогноза е проведеното в открития в края на миналата година клуб на държавната агенция събитие с представители на ПП ГЕРБ в първия ден на новата седмица.

В него участваха: Ивелин Статев – народен представител в 48-ото Народно събрание, и д-р Мария Димитрова – лидер на партията в община Силистра и председател на местния законодателен орган – Общински съвет Силистра. Както и трима кметове на общини от региона, издигнати от ПП ГЕРБ: д-р Юлиян Найденов – Силистра; д-р Юксел Ахмед – Дулово; Любен Сивев –Кайнарджа.

Основен момент в пресконференцията бе оценката за актуалната политическа обстановка в страната в условия на действащо НС и на служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, както и проекцията на ситуацията в няколко кризи – политическа, икономическа, енергийна и социална. Според г-н Статев, главният въпрос след поредицата избори за парламент, казано описателно, е „ще продължи ли обедняването и кога България ще се стабилизира във вътрешно-политически план“. 

Плюс констатацията му, че „управлението на служебните правителства не води до предишни добри нива“.  Поводите: „рухването“ на няколко възможности: приемането на България в „Шенген“, забавянето на многократно преправяния Национален план за развитие (бел.- в него ГЕРБ не вижда социалния елемент), финансовите проблеми с ефект от инфлация, достигнала 16,9%, при това работа в условия на отсъствие на приет за 2023 държавен „редовен“ бюджет, което води до рефлекс върху общинските бюджети, в частност и в реализацията на проекти. 

Всичко това е на фона на приети в различни сфери над 50 закона от настоящото Народно събрание, действащо от 19.10.2022 г. насам. Според г-н Статев, който е член на две комисии – едната е по отбраната, другата е „вътрешен ред и сигурност“, „повечето от тях са по линия на коалицията на ГЕРБ и СДС“. По негово мнение,  „В 48-ото НС са приети закони, срещу които в предишния парламент е имало сериозен отпор от различни политически сили“.

В общ план участващите в медийния форум изказаха тревога, че през последните години – по време на 7-месечното управление на „четиристранната коалиция“ и на служебните правителства, е било трудно общуването на местната власт с министрите и с главните секретари на министерствата. Продължавало да няма отговор на зададени по устен или писмен път въпроси към министри.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар