петък, 31 август 2012 г.

Археолозите и специалистите по римска история от Световния лимес когрес ще посетят знакови руини от историята на Силистра


           В периода 6-11 септември 2012 г. се провежда 22-ят Световен лимес конгрес в Русе, с участието на водещи учени –археолози, специалисти по римска история и археология. Конгресът е под егидата на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. На 7 септември 2012 г. се очаква над 350 участници в конгреса да посетят обектите на културното наследство в Тутракан и Силистра. Изключителна е историческата роля на  Римския Дуросторум /Силистра/, който чрез XІ Клавдиев легион охранява лимеса, т.е  укрепената граница на Римската империя от Русе /Сексагинта приста/ до Крим /Херсонес/. Гостите ще се запознаят със  знакови обекти на ААР „Дуросторум – Дръстър – Силистра” на 7 септември 2012 г. - в три лъча от 9.30 до 12 часа. Те ще разгледат Археологическия музей, южната крепостна стена в центъра на града, патриаршеската църква от X-и век и археологическия комплекс на дунавския бряг, римската вила и епископския дворец от ІV – VІ-и век, намиращ се между СОУ „Вапцаров” и сградата на ОДМВР; крепостта „Меджиди табия”. Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще приветства гостите на тържество, проведено на територията на крепостта.
Пред специалистите по римска история и археология ще се представи  богатото културно наследство на многовековна Силистра като ресурс за развитие на културния туризъм и за номиниране на части от българския дунавски лимес за световно историческо наследство. С Постановление на Министерския съвет № 171/от 2 август 2012 г. по бюджета на общините Силистра, Русе, Плевен и Свищов са отпуснати финансови средства в размер общо на 103 000 лева  за подобряване на състоянието на културно-историческите обекти, включени в Програмата за посещения по време на Световния лимес конгрес. Община Силистра получи 6 000 лева за подобряване на състоянието на културно-историческите обекти на Римския Дуросторум – за почистване на обектите, боядисване на експозиционните зали на Археологическия музей, изработка на информационни табели на български и английски езици, както и за издаване на дипляна за Архитектурно-археологическия резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар