неделя, 26 август 2012 г.

Плуване към спомена: 19 години по-късно


        
           В началото, както и през 1994 г., бе инструктажът. Тази година от координатора на проявата Пенчо Великов и от82-годишния Петър Парушев, доайен на водните спортове в Силистра. Корабът "Еко" отпътува за о. "Чайка", като зад него остава пристанът на Дунавския клуб със скелета на някогашния катер "Силистра", вързан за сигурност за кея.  Ето го и о. "Чайка", където от 19 години насам се провежда възпоменателната водно-спортна проява "Плуване към спомена", може би единствена по рода си в страната по поречието на река Дунав. Малък екстрийм - преживяване си е всяко слизане от кораба на импровизирания островен пристан при ниски води на река Дунав. И замириса на...плаж край река Дунав, реката е плитка, пясъкът е ситен, а слънцето сърдито пече. 
          Знамето на проявата е оригинал от началото й през 1994 г.: "Плуване към спомена" с изображение на плувец, порещ вълните, а под него - стилизирано сърце. Участниците в проявата очакват старта на ритуала с неизменен сценарий вече 19 г. И отново Пенчо Великов с последни напътствия за подготовка на гирляндата от 19 м. Честта за приветствие има доайенът Петър Парушев. И плува гирляндата по течението на река Дунав в памет на всички дейци на водните спортове, които не са между живите: Чотлока, Бялата, Дядката, Тарпана, Кодуза, Короя, Асената, Дребния, Топуза, Горския, Сарата, Янцата, Дизела, Боцито, Арапа, Гаджалов, Музиканта, Домнула и др. И още една традиция: по паница рибена чорба от курбана, подготвен от рибарите "Здравко (най-вдясно) и компания".  На пикник като на пикник. И колко жалко, че си е забравил китарата Пагана, майсторът на рейдовете с плавателни съдове, порещи дунавските вълни. За сметка на това деец на водните спортове от Поп Кралево на връщане реди един след друг поздрави с акордеона си, повод за един добруджански танц от Господинка на палубата на "Еко". С гирлянда от 19 м, пусната от о. „Чайка” край Силистра вчера по течението на река Дунав, бяха почетени 137 дейци на водните спортове, капитани и моряци на кораби. „Плуване към спомена” се нарича проявата, провеждана от 1994 г. насам от СНЦ „Дунавски клуб”, наследник на морския клуб, създаден през 1947 г.
„Всяка година актуализираме списъка на хората, в чиято памет провеждаме проявата, като с 10 от тях се разделихме само от миналата година насам”, заяви по време на ритуала 82-годишният Петър Парушев. В момента той е доайен на „морските вълци” от Силистренския край. Сред почетените бе и водолазът Росен Антонов, работил и за „АЕЦ „Козлодуй”, който наскоро почина при тренировъчни занятия в базата на водолазите във Варна. До преди 20 години Силистра е сред центровете на водомоторния спорт в България. Десетки са състезателите по морски спортен многобой, както и по други водни спортове. Повечето от тях са познати в цялата страна с прозвища като Чотлока, Бялата, Дядката, Тарпана, Кодуза, Короя и др. В тяхна чест днешни дейци на речните спортове подготвиха традиционния курбан от рибена чорба, раздаден на близки и приятели на семействата, подготвили възпоменателната гирлянда, която всяка година се увеличава с по един метър.
В момента дунавският клуб в Силистра провежда подготовка предимно по гребане. От няколко години организира круизи с водомоторни лодки и яхти по каналите на река Дунав в Румъния. „Един месец отива за организацията им и по 100 лева на транспортно средство струва документацията, за да се получат разрешенията за минирегатите, но си струва”, обясняват участници от СНЦ „Дунавски клуб”-Силистра.  Отива си още един ден, изпълнен с умиление и впечатления. До следващата, 20-ата юбилейна проява на "Плуване към спомена". Снимков материал във Фейсбук: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2350032206385.63997.1717521202&type=1&notif_t=like.

Няма коментари:

Публикуване на коментар