вторник, 21 август 2012 г.

"24 часа": Мюсюлмани от балканите „обзавеждат” джамия в Силистра, руска помощ за казашката църква в Татарица


            На помощ от близки и далечни страни разчитат мюсюлманите и старообрядците християни съответно от Силистра и от село Татарица, за да приведат във вид 3-вековната Куршумлу джамия в центъра на крайдунавския град и близо 2-вековната църква в крайдунавското село. „Регистрирахме сдружение „Подкрепа”, от името на което се обръщаме към мюфтии от Румъния, Турция, Албания, Македония и др. балкански страни, за да получим помощ”, каза за „24 часа” Ниязи Махмуд, председател на сдружението и бивш шеф на местното джамийско настоятелство. След земетресението преди 35 години във Вранча, Румъния, единствената тогава джамия в Силистра пострадала и после с години е възстановявана. Включително и с помощи от посолството на САЩ в София. Междувременно става ясно, че е невъзможно да стане отново действаща, тъй като е опасна за обитаване. Преди 10 години Общинският съвет в Силистра отделя терен за нов мюсюлмански храм, построен с пари от арабски фондации. С уговорката само той да е действащ, а старият да бъде превърнат в музей за туристи. Местните мюсюлмани искат да постелат килими на пода и да обзаведат помещението, за да е подходящо за гости.
         На пари от чужбина, вкл. и най-вече от Русия, разчита и църквата „Покров Богородичен” в село Татарица. То е един от кварталите на село Айдемир. Храмът е старообряден и обслужва местното население, предимно староверски казаци. През XVII век тук пристигат т.нар. донски казаци, прогонени от реформите на император Петър Велики. Заедно с руски войници от поредната руско-турска война бегълците, известни като липовани, построяват през 1829 г. своя собствена църква. В продължение на години и особено след смъртта на последния местен свещеник отец Гавраил, храмът се самосъбаря. „По искане на руското консулство в Русе пратих комисия да направи оценка на щетите и се оказа, че трябват поне 20 000 лева само за укрепване и външно измазване”, заяви за „24 часа” кметът на село Айдемир Денчо Георгиев. От няколко месеца в Татарица има нов свещеник. Отец Флориян също е „казак” и идва от съседна Румъния, където има голяма общност на липованите.
         По ирония на съдбата руска „връзка” има и православният храм „Св. Тройца” в село Айдемир. В него се съхраняват 2 свещника, правени от дулата на руски пушки. Камбаната е дарение от руски войници по време на една руско-турски войни, водена на територията на селото през 1829 г. От 1929 г. насам църквата е паметник на културата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар