събота, 18 август 2012 г.

Преди 100 лета кметът на Тутракан глобил с 10 лева местната „мадам”


През лятото на далечната 1908 г. местна „мадам” е глобена с 10 лева със заповед на т.нар. тогава Тутраканско Градско Общинско Управление, подписана от „градския общински Кмет” Ат. Абаджиев. Причината е обяснена дословно в акта на градоначалника: „понеже позволява на няколко проститутки от същия дом да викат неприлични думи подир съпругата на Цветан Томов от град Тутракан, когато последната минавала покрай публичния дом”. За отбелязване е, че глобата е на основание на специален Правилник за публичния дом и проститутките в крайдунавския град. 104 години по-късно няма информация дали мадам Деша Джурова е платила въпросната сума в общинската хазна.
Вероятно местният публичен дом е продължавал да има проблеми с властта, защото три месеца по-късно отново кметът издава нова заповед, свързана с дейността му. А именно: „Шантанът на Цветан Томов, находящ се в град Тутракан на ул. „Александър II” да се затваря най-късно непременно до 12 часа в полунощ.” По-нататък се обяснява как след това не трябва да се чува пеене и свирене, а певачките и свирците дори да се настоява да напускат помещението, в което дотогава са живеели. Постановява се също певачките да не седят на масите на посетителите и да не събират пари от тях. Кметът е твърд и по въпроса за „питиетата и закуските”, заповядвайки на стената да има ценоразпис за тях. В духа на съвременните разпоредби кметската заповед завършва с категоричното: „За неизпълнение на настоящата заповед съдържателят ще се глобява с до 25 лева глоба за всеки случай. Наблюдението за изпълнението й възлагам върху градските агенти ”.
Любопитно е, че вестниците в Тутракан в онези времена заплашили собственика на шантана, че ще публикуват на страниците си имената на всички женени мъже, посещаващи редовно местния шантан с опасни и привличащи ги певачки. Медиите са се вълнували от моралния облик на младежта толкова много, че дори настоявали да се дърпат с възпитателна цел ушите на учениците, пушещи публично.
Какво интересно има още за онова време в тутраканската преса? Примерно преди 100 и повече години журналистите коментирали как трябва да се сменят 50 от фенерите в града. Защо е нужна канализация от 130 м. Как . 3 000 румънци само за една седмица преминали през Дунав в далечната 1905 г, за да опитат тутраканско вино и да се повеселят, благодарение на него, защото нямали толкова хубаво питие в Олтеница и околностите й. Колко трудно е било за рибарите, защото останали без поминък за цял месец, когато реката се заледила.
в. "24 часа"- 24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар