петък, 24 август 2012 г.

"24 часа": ТИД завършва за 57-и път в Силистра, назад са чалгата и купоните


         С добруджанска пита и с чорби – бобена и рибена, в два казана от по 80 литра, бяха посрещнати в петък вечерта в силистренското село Ветрен над 110 гребци от 10 страни от 3 континента, вкл. от Израел и Австралия. Те са участници в 57-ата международната гребна регата ТИД по река Дунав. Началото й е в края на юни в Инголщадт, а в Силистра е официалният й финал. От три години насам малък брой гребци продължават и в Румъния до пристанището в Сулина на Черно море. Техен водач по каналите на Дунав е часовникарят от столицата Николай Христов, който близо 20 пъти се е спускал по цялото протежение на регатата.
      По традиция във всяка регата има колоритни личности. Този път сред тях са 9-годишният софиянец Георги Дервентски, който от 4-годишен гребе в българската част на ТИД, 76-годишната Бригите Борн от Германия, тазгодишен доайен сред участниците, и т.нар. Манчестър Юнайтед от Свищов, чието рождено име е Марин Левиджов. Заедно със своя компания най-известният роден фен на едноименния английски отбор се е пуснал от Козлодуй по течението на Дунав, за да стигне до Силистра. „Той се държа скромно по време на регатата, заедно с приятелите си, макар на мен като на патриотка, родом от Панагюрище, не ми допада, че са окичени с английски фланелки и знамена”, каза за медиите Делка Кавъркова, изпълнителен секретар на БФТ и президент на регатата, на която България е домакин през 2012 г.
       Тя е разтревожена, че за пореден път в българската част на проявата – от Видин до Силистра, чалга и мощни купони, продължаващи понякога до сутринта, смущават гребците. И особено чужденците, предимно възрастни хора, които не успяват да си починат по време на престоите в т.нар. биваци. Отделен момент в тях е липсата на битови условия: обикновено две химически тоалетни са за 200 души. „До Ветрен спокойствие имаше само в Козлодуй и Свищов, докато в Белене частен купон в тамошното рибарско селище ни умори”, обясни още Кавъркова. Не помогнали и от местната полиция, тъй като по техните тълкувания нямало как да прекратят веселбата на съгражданите си. И на други места са се обаждали на тел. 112, за да се оплакват от шума. Делка Кавъркова заяви, че от БФТ ще поискат среща с главния секретар на МВР Калин Георгиев, за да обсъдят проблема за догодина, за да се въведе ред по административен път. Подобни проблеми преди години е имало и при преминаването през Сърбия, но там обстановката била укротена.
         От името на организаторите тя постави и още един проблем: за втора поредна година група от 20-30 гребци прави своя паралелна регата, наречена ТЕД (Традицонна екскурзия по Дунав). Неформалите се вмествали сред тидажии, но членовете й не плащали по 40 лева за осигурените условия от официалната регата. Те не спазвали утвърдения ред на тръгване, поведение по време на преходите и пристигането в светлата част на денонощието. Участниците в тази група били от София, Видин, Плевен, Хасково и др. градове. В събота ТИД пристига в Силистра. Вечерта е заключителната част на регатата, на която община Силистра раздава възпоменателни награди на ръководителите на всички групи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар