неделя, 12 август 2012 г.

Художник подреди галерия от образи в 100-годишна букова гора в Балкана

Художник аранжирал в продължение на години галерия от образи и послания по стволовете на 100-годишна букова гора в Стара планина в резервата „Централен Балкан”.             




































В продължение на години през 70-те, 80-те и 90-те години някой си Васил Маринов Козарев е въртял майсторски ножчето, за да остави за поколенията свои творби. „Има пропорции в рисунките, явно е разбирач”, твърди скулпторът от Силистра Йордан Колев. Той бе ръководител на 50-членна ученическа от ПМГ „Св. Климент Охридски” от крайдунавския град, преминала през буковата гора, дивейки се на картините по дърветата.        

Най-патриотичната от тях е посветена на възрожденската ни икона Отец Паисий и представлява изображение на поп с калимявка. Плюс надпис „Отец Паисий възроди България”. Попски образ е повторен и на друго място, но с ироничното предложение „Изповядай се, чадо”. Има и яки букове, изписани единствено с текст с филосовско заключение като „Последната залъгалка на живота е старостта”. „Зашуми, горо, успокой сърцето ми” в комбинация с красиво цвете е друго послание на художника Козарев. През 1981 г. той пише по ботевски: „Сърце ми плаче, тъгува за младост, тука литнала”. Специално е и обръщението „Обичай Балкана, той калява и ободрява обитателите си”. 

Не пропуска да представи и себе си поне на два пъти. На единия портрет е с развят перчем и с китара в ръцете. С поредните приветстващи думи: „Пей, певецо, за планината”. На другия е с широкопола шапка само с надписа "В. Козарят", датирайки я към 1993 г. Осем години преди това той иронизира туристите, изписвайки думите „Хотел „Звездоброй”, ресторант „Гладен стой”, самодиви ще ти пеят”. Вероятно през 1948 година е роден художникът Козарев,както сам е написал на едно място. Изчегъртал е с много любов десетки думи и стотици щрихи, за да бъдат пред очите на хилядите туристи, продължаващи да търсят хладината и тишината на родния Балкан. Независимо от дългите преходи, твърдите дървени нари и понякога оскъдната храна в хижите, строени някога в миналия век.
В. "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар