петък, 29 юни 2012 г.

ДЕНЯТ НА РЕКА ДУНАВ ОБЕДИНИ ТАЛАНТИ ОТ ОБЛАСТ СИЛИСТРА И ПРЕФЕКТУРА КЪЛЪРАШ






Област Силистра и Префектура Кълъраш  отбелязаха заедно Международния ден на река Дунав. Съвместният празник на реката, който обедини български и румънски таланти в областта на културата и спорта, от двата бряга на Дунав, бе резултат от партньорството между областния управител Николай Димов и колегата му от префектура Кълъраш Джордже Якоб. В парковия комплекс на Пристанище „Кълъраш“, днес (29.06.2012 г.) над 60 деца и младежи от общините Силистра, Дулово, Тутракан и Ситово, заедно с връстниците си от съседния румънски град Кълъраш, представиха националния си фолклор и популярна музика. От българска страна, едночасов спектакъл за домакините си изнесоха представителна група от силистренския ансамбъл „Добруджа, Вокална формация „Viva teens от Тутракан, фолклорна група „Иглика“ от Ситово и група за народни танци от община Дулово.
В оспорван турнир по футбол на малки вратички, сборният тим от област Силистра се наложи с 3:2 над ученическия отбор на гр. Кълъраш. Те бяха подкрепяни от областния управител Николай Димов и заместниците му Тодора Цонева и Алтимир Адамов, префектът на Префектура Кълъраш Джордже Якоб,  директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Силистра – д-р Лидия Попова, кметовете на Тутракан – д-р Димитър Стефанов и неговия заместник Петя Князова, на Ситово – Николай Неделчев и на Дулово – д-р Юксел Ахмед. По-рано през деня, домакини и гости разгледаха експозициите в обновения Археологически музей „Долен Дунав“ и в Етнографския музей в Кълъраш. Точно в 12:00 ч., в подкрепа на инициативата на Областна администрация-Враца, от брега на реката бяха пуснати 9 сини балона – символ на деветото поред официално отбелязване на Деня на Дунав. 
На всички участници в празника Областният управител на Силистра и Префектът на префектура Кълъраш връчиха „Грамота за превъзходство“ – символичен жест за усилията да бъде съхранено фолклорното богатство от двата бряга на Дунав и за демонстрираното майсторство в спорта. Събитие като днешното се случва за първи път, в такъв формат, от двата бряга на Дунав. Областният управител Николай Димов и колегата ми Джордже Якоб заявиха недвусмисленото си желание – тази инициатива да се утвърди като традиция между област Силистра и Префектура Кълъраш.  По думите им - прояви от спортен и културен характер в различните общини са удачен повод за укрепване на партньорството и за създаване на контакти, които да насърчат и икономическото сътрудничество и взаимодействие между област Силистра и префектура Кълъраш.
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар