понеделник, 25 юни 2012 г.

БСП решава дали чинията на „Бузлуджа” става за музей на социализма в световен мащаб


 От 1 година насам БСП решава въпроса – иска или не чиинята на „Бузлуджа”, за да я ползва за свои и национални „нужди”. Изтича срокът, в който на „Позитано” 20 трябва да кажат решението си  Междувременно БСП ще мисли дали да поиска от държавата чинията на „Бузлуджа”, за да я превърне в световен музей на социализма. Резултатът трябва да бъде утвърден на заседание на НС на партията и да бъде обявен на събора на едноименната поляна на 28 юли. „Идеята е да превърнем комплекса в експозиции на социализма в различните му варианти и развиите от 19 век до днес”, обяви Антон Кутев. Комисия с участието на зам.-шефовете на БСП Янаки СТтоилов и Георги Пирински бистрела идеята. Целта е чинията да бъде сред петте най-посещавани туристически обекта у нас след 5-6 години, когато бъде реализирана. Подкрепа от ПЕС можело да се очаква, когато Сергей Станишев стане президент наесен. Разположени в района на „Бузлуджа” специални телескопи щели да показват значими обекти в България, сред тях и АЕЦ „Белене”. 100 тона боклук ще събере БСП в навечерието на празника си на 28 юли от района на „Бузлуджа”.
Уикипедия: „Паметникът на Бузлуджа,  официално наричан име Дом-паметник на партията, е популярното име на най-големия идеологически монумент в България от близкото минало. Издигнат е на връх  „Хаджи Димитър”, (връх „Бузлуджа” до преди 70 години), през 1981 г. в чест на  Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. До паметника са прекарани асфалтови пътища от връхШипкаи от главния път от Стара Загора  за Русе  в отсечката след  Казанлък. Решението за изграждане на Дом-паметник на партията е на Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г.
Фотоспомен от "доброто старо време"
В строежа участват някогашните строителни войски и доброволци бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал  Делчо Делчев, а автор на архитектурния проект е  Георги Стоилов. Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с височина 12 метра. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м, и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд. Художественото оформление на паметника отнема 18 мес. и в него взимат участие над 60 творци, между които Димитър Киров, Величко Минеков  и  Валентин Старчев. 3-те стълбища в дома са украсени с композиции от бяло кристално стъкло, изработени от чешкия скулптор Станислав Либенски
Разрухата 30 години по-късно
Всяка година в първата неделя на месец август (с редки изключения в края на юли)  БСП  организира край паметника партиен събор, на който присъстват нейни симпатизанти. Празненствата включват младежка дискотека вечерта преди официалните тържества, официален митинг на социалистите с празнична програма. Митингът винаги започва с изпълнение на Химна на Република България и „Интернационалът“. След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан. Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Унищожени са  мозаечните  портрети на Тодор Живков и дъщеря му Людмила Живкова. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие с цел грабеж на  рубините, от които е смятано, че е изградена. По решение на правителството от 28 септември 2011 г. комплексът е прехвърлен безвъзмездно на Българската социалистическа партия."

Няма коментари:

Публикуване на коментар