четвъртък, 21 юни 2012 г.

Без влогове в банки са 2/3 от българите


Д. Пейкова и Пл. Димитров

Председателят на КНСБ Пламен Димитров и местната лидерка Димитрина Пейкова дадоха пресконференция за журналисти в Силистра. За да представят визията си за следващата година, предвид преговорите и натиска с правителството за по-добри доходи на служителите и работниците в България. Накратко: 10% повече към заплатите и пенсиите; мин. работна заплата от 330 лева след тригодишен застой; максимален осигурителен доход от 10 мин. работни заплати (при 2 000 лева в момента); насърчаване на НАП да изведе още повече на светло българската икономика. Синдикалистите твърдят, че 2/3-ти от българите нямат влогове в банки, а всеки трети от останалата 1/3 имат влогове до 1 000 лева. 
Над 500 са предприятията и фирмите в България с 1-2 и повече неплатени работни заплати, заяви вчера  Тези дни на среща с НСИ конфедерацията ще уточни нови механизми за навременно и точно информиране за тези икономически процеси, които статистиката осветлява. На тази база щели да се препоръчват на правителството превантивни действия. До края на годината пак КНСБ ще създаде фонд, с който да покрива разходите от 200-250 000 лева по адвокати в страната. Те ще защитават в над 1 000 дела неправомерно уволнени работници или служители, на които работодателите дължат заплати. Направените разходи щели да се възстановяват с парите от спечелените дела. Синдикатите ще разширят и системата на взаимоспомагателни каси. В момента само 1/3 от членовете им имали достъп до подобни структури. Предимно учители, миньори, енергетици и железопътни служители, както и лекари, имали ВСК-аси. 
Националната взаимоспомагателна синдикална каса щяла да има представителства в цялата страна. До края на годината всички членове на КНСБ ще получат чип карти с пин кодове за достъп в интернет до т. нар. електронна платформа, в която ще са разписани всичките им права. В началото на следващата година по линия на КНСБ и Българската стопанска камара ще бъде предложено на правителството в следващите 5 години от какви кадри има родната икономика. За целта работели 8 смесени комитети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар