понеделник, 11 юни 2012 г.

Симеон Денков: „Правителството ще отпусне 1 млн. лева за възстановяване на следновековна Патриаршеска църква на брега на Дунав при Силистра”




         1 000 000 лева ще отпусне финансовото министерство за реставрацията на Патриаршеска църква  на брега на Дунав при Силистра, заяви  при посещението си в крайдунавския град финансовия министър Симеон Дянков, личи от прессъобщение на ПП ГЕРБ в Силистра. Заедно с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров те посетиха исторически забележителности в града по покана на народния представител от ГЕРБ Стефан Господинов. Това е политика на правителството за реставриране и възстановяване на значими исторически обекти в цялата страна.  
          Министър Дянков бе развълнуван, че вижда мястото, където е била първата българска партиаршия: „В нея е гробът на първия български партиарх – Дамян. Архиологията вече е направена. Науката вече се е произнесла, тя е категорична, че това е гробът на първия български партиарх, и следователно не следва само да се очертае, както обикновено се случва, а патриаршеската църква да се изгради до покрив и до керемида.” Божидар Димитров допълни, че обектът е интересен и важен от политическа гледна точка, тъй като именно от стара Силистра е заблестяла първата искра на българското християнство. Според него при възставовяване на самата църква следва да се спазят каноните, за да може тя да стане и действаща. 
              От страна на общинска администрация в Силистра кметът д-р Юлиян Найденов пое ангажимент до 2 месеца проектът за възстановяване да бъде представен пред компетнтните органи. Има уверение от страна на Симеон Дянков и Божидар Димитров, че те ще съдействат възстановяването на историческия обект в Силистра да се осъществи. Финансовият министър и директорът на НИМ посетиха Архиологическия музей и Римската гробница в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар