петък, 29 юни 2012 г.

Назаем от СБЖ: Предложено е създаването на фондация "Журналист".


     В София се проведе т.нар. Среща на председателите на дружества на СБЖ. На форума, свикан, според организаторите му, за да бъдат обсъдени творческите проблеми на гилдията, отново стана дума за пари. Предложено бе създаването на фондация "Журналист". Петьо Блъсков, един от инициаторите на тази среща, обясни, че една такава фондация би могла да създаде огромен финансов ресурс за подкрепа на българските журналисти чрез дарения, без да се занимава с продажбата на имоти. Той, Блъсков  бил убеден, че ще има достатъчно хора, които с желание ще правят дарения, а средствата ще бъдат използвани за престижни награди, курсове, специализации, пътувания и др. Блъсков подчерта, че такава фондация няма да има нищо общо с имотите на съюза. (Че как да има, след като той, вносителят на тази идея, води списъка на некоректните наематели на СБЖ, дължащ на Съюза над половин милион лева.) Така трябва да я учредим, че да бъдем в нея всички ние, включително и Управителният съвет на СБЖ, заяви Блъсков. (Като акционери, може би? Съюз на българските акционери, начело с честния частник Блъсков!) 
Журналистът Румян Славов посочи, че трябва да бъде създаден и съвет на председателите на сдруженията към СБЖ, който ще има единствено консултативен характер, за да се защитават интересите на малките издания и свободните журналисти. Според някои участници в срещата обаче подобна структура няма да върши никаква работа. Сред отправените предложения на срещата днес беше и включването на точка за избор на председател на СБЖ в дневния ред на Общото събрание на УС на организацията на 29 септември т.г. Като идеи за бъдещото развитие на СБЖ беше предложено представители на организацията да присъстват като експерти в медийната комисия в парламента, обучение на млади журналисти и определянето на синдикални права на съюза. Участниците подчертаха, че не са се събрали за създаването на нова структура на СБЖ, нито целят неговото разцепване. Главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова посочи, че СБЖ трябва да изготви своите стратегически цели, тъй като журналистиката по думите й никога не е била в толкова тежка ситуация и все повече се отдалечава от съществената си работа. Председателят на Български медиен съюз Валери Запрянов коментира, че е дошъл на тази среща с мисълта, че ще слуша за бъдещето на журналистиката и как гилдията ще бъде защитавана. 
        Потърсена за коментар по повод днешната среща, и.д. председателката на СБЖ Снежана Тодорова посочи, че е взето решение УС на СБЖ да не присъства на това събиране, защото, по думите й, то е свикано манипулативно. С изключение на двама подписали се ние нямаме удостоверение, че има други присъстващи от оповестените 25 председатели на дружества, заяви тя. По отношение на предложенията днес Тодорова увери, че всяка една идея ще бъде разгледана и обстойно проучена и ако отговаря на интереса на колегията на съюзните членове, ще бъде приета. Тя се позова на становището на СБЖ от вчера, че УС не е включил в дневния ред избор на председател на СБЖ, с оглед на висящото съдебно производство, образувано по искова молба на Ирина Николаева Иванова, с твърдение и искане за отмяна на вече взетите решение на Общо събрание на СБЖ от 23 януари 2010 год., което засяга и съответно законосъобразността на всички избрани органи и комисии на СБЖ. УС е категоричен, че до постановяване на окончателно решение по този въпрос не трябва да се избират нови органи на СБЖ, тъй като е възможно тяхното отново обжалване и да се стигне до последваща тяхна отмяна, пише в документа, категорична бе Тодорова.
sbj-bg.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар