вторник, 12 юни 2012 г.

Назаем от Радио "Мелодия": Силистра е с уникален шанс за включване в общ национален туристически продукт



Интервю в радио "Мелодия"с депутата от ГЕРБ Стефан Господинов 

На сн.: д-р Найденов, проф. Б. Димитров,
вицепремиерът С. Дянков и С. Господинов, депутат в НС
„Община Силистра  има уникалния шанс чрез разработване на атрактивни културно-исторически проекти да бъде включена в национален туристически продукт, чиято основна цел е развитието на туризма у нас и формирането на реални добавени стойности към местните икономики.” - това каза депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов, в коментар на визитата на  министъра на финансите Симеон Дянков, който посети Силистра  през уикенда по негова покана. В неформални разговори по време на посещението финансовият министър, депутатът Стефан Господинов и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов са коментирали темата с незавидното положение на съседна Гърция, благотворното влияние, което всъщност кризата в съседната европейска държава може да окаже върху  развитието на туризма у нас, чрез предлагане на атрактивни туристически пакети и привличане на по-голям туристически поток. Сред темите, които са били обсъждани с финансовия министър по време на посещението му са били още изграждането на Дунав мост Силистра –Кълъраш, увеличението на пенсиите от следващата бюджетна година, както и приемането  от парламента на поправките в Закона за кредитните институции, чийто вносител е депутатът Стефан Господинов. Подробности в интервюто на Галина Георгиева със Стефан Господинов:

ВОДЕЩ: Г-н Господинов, от какво беше провокирана вашата покана към министъра на финансите Симеон Дянков  и постигнахте ли целта си?

            СТЕФАН ГОСПОДИНОВ: Поканата към министър Дянков беше отправена още през месец май, но предвид голямата ангажираност на министъра, той определи датите 9 и 10 юни и удържа на обещанието си. Това е второто посещение на Симеон Дянков в Силистра след 23 декември 2009 година. Както вече е известно, основната тема, която коментирахме, беше евентуалната подкрепа от страна на държавата за реализацията на мащабния проект за възстановяването на средновековния патриаршески базиликален  комплекс в Дунавския парк на Силистра, където е открит и гробът на първия български патриарх Дамян. Тук обаче искам дебело да подчертая, че това няма са е последния културно-исторически обект, който ще получи такава подкрепа, а както и самият министър Дянков увери, неговото посещение в Силистра също няма да е последно. Проектът  получи и сериозната подкрепа в лицето на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който също се отзова на моята покана.
              Надявам се, че до два месеца общината ще е готова с изработването на проекта, след което до края на годината да се проведат и всички процедури. Ако всичко върви по план, очаквам в началото на 2013 година да стартира практическата реализация на този мащабен проект, а до края на 2013 той да е завършен. Проектът има висока историческа стойност, защото всички знаем кой е Патриарх Дамян, чийто гроб бе открит от археолози през 1994 г. в  Патриаршески базиликален  комплекс в Дунавския парк. Той е основоположникът на българската патриаршия. Така  че това е проект не само с регионално, но и с национално значение. Затова и в това отношение нямахме колебания кой исторически обект да бъде първо финансиран.
             Проект номер две, който искаме да осъществим, е уникалната южна крепостна стена и постепенно със сериозните исторически дадености които притежава градът ни  се надявам, че той ще може да предложи един сериозен исторически продукт.
Местоположението на патриаршията е изключително благоприятно –на брега на река Дунав, в същото време и съвсем близо до центъра на града, което ще допринесе за по добрата презентация на проекта като туристически продукт.  Много можем да говорим за историческите дадености на града ни. Знаем, че тук е родена и Св. Мъченица Димитра, която е основателка на първия манастир в Киев и разпространява православната вяра в цяла Русия. Тук е гробът на еврейския светец Елиезер Папо. Тук е роден последният римлянин Аеций, който спира нашествието на хуните в Европа, който можеше да промени изцяло европейската история. Силистра е била винаги най-голямото огнище на християнската вяра и множеството запазени паметници и научни разработки  свидетелстват за това.
         ВОДЕЩ: Слабостта ви към историята, защото знаем, че сте историк, ли единствено провокира вниманието ви към тези проекти  и каква е оценката Ви за това до колко сме успели да се възползваме от богатото си историческо и културно минало и как виждате промяната от тук нататък?

       СТЕФАН ГОСПОДИНОВ: Според мен е важно да се работи за оформянето на един цялостен туристически продукт на града и общината. Освен историческите паметници, не трябва да забравяме и резервата, който е с най-голяма атестация у нас. Това е езерото „Сребърна”. С министър Дянков посетихме този уникален резерват  и обсъдихме въпроса за изработването на един цялостен туристически пакет, който освен исторически паметници  да включва и природни, и културни забележителности и който да привлича туристически поток, а от там и добавена стойност към местната икономика.

ВОДЕЩ: Извън официално коментираните и пред журналисти теми от министър Дянков при посещението му, какви други въпроси обсъдихте на „четири очи” и потърсихте ли съдействие и за други важни проекти за Силистра и региона и за кои?

СТЕФАН ГОСПОДИНОВ: Да, разбира се. Обсъдихме както теми важни за Силистра, така и за страната като цяло.
            Обсъдихме един от най-важните за региона ни проекти – Дунав мост Силистра –Кълъраш, като министър Дянков заяви още веднъж пълната подкрепа на финансовото министерство за реализацията на проекта, но при важното условие да бъде намерен инвеститор на съоръжението. Страницата обаче  за моста при Силистра ще бъде отворена след приключването на Дунав мост 2 /Видин Калафат/, увери министър Дянков.
Както знаете, аз съм вносител на промените в проектозакона за кредитните институции и често комуникирам по темата с министър Дянков. И при това негово посещение не подминахме тази сериозна тема. Скоро предстои входирането в  НС на нов законопроект, свързан или по-скоро съгласуван с европейските директиви и предвидените в закона облекчения за бизнеса и физическите лица ще бъдат факт.
В качеството си на член на парламентарната комисия по труда и социалната политика с министър Дянков коментирахме и незавидното положение на пенсионерите у нас -нашите майки и бащи. Симеон Дянков увери, че в началото на следващата година  ще има ново увеличение на пенсиите, което смятам е добра новина, макар и малко по-далечна като реализация.
          И се връщам отново на водещата тема от посещението на министър Дянков -създаването на туристически пакет. Извън официалните изявления, с него коментирахме идеята да мобилизираме сериозен ресурс в реализацията на подобни културно-исторически проекти и предвид незавидната ситуация в съседна Гърция да съумеем да се възползваме и да привлечем туристическия поток у нас, предлагайки атрактивни туристически пакети и добра реклама. Ако съумеем да привлечем този туристически поток, вероятността да изработим , така да се каже добавена стойност от тези проекти ще е голяма, а това означава финансови постъпления в местната икономика, от каквито Силистра, а и всички български общини се нуждаят особено много в сегашната ситуация. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар