вторник, 18 октомври 2022 г.

Инициатива с българско участие в Румъния в чест на св. Дазий - вечерня за мъченика и изложба на народни носии от България

Откриване на изложбата "От корените към бъдещето в Тутракан. Нейната инициаторка Калина Михайлова е предложена за награда в "Съвременен будител на община Тутракан - 2022", организирана от Общинска администрация, Народно читалище "Н. Й. Вапцаров" и Исторически музей Тутракан

На 19 ноември т.г., което е в навечерието на деня (20 ноември 292 г.), определен за спомен от мъченическата смърт на св. Дазий – един от Доростолските мъченици, в община Кирнодж, област Кълъраш, Република Румъния, предстои интересна проява. Тя е наречена „Св. Дазий – мост българи и румънци“ и за нея научаваме от покана за участие, отправена до педагожката Калина Михайлова от село Шуменци, община Тутракан.

Поканата е от страна на Йон Стефан – кмет на селото – едноименна община, и от Аурелиан Котобан, който е уредник (музеограф) към местната етнографска сбирка. На практика заедно с православната енория (храм „Св. Николай“) и кметството те са организатори на срещата, която е поредна в общуването с тутраканци, защото двете общини са от години побратими.

В програмата: изложба на български народни костюми, дело на Михайлова (подобна на тази, която все още е аранжирана в Галерия „Жельо Тачев“ в град Тутракан), както и молитва вечерня в чест на 1 730-ата година от посичането на римския войник Дазий. Той е служил в 11-и Клавдиев легион в Дуросторум и днес е почитан като православен светец, посочван за пръв Христов мъченик по днешните българските земи.


Книгата на Котобан за мъченика

Кметът на Кирнодж Йон Стефан и Ауреалин Котобан бяха гости на откриването на изложбата "От корените към бъдещето" в Тутракан в навечерието на празника на града - 21 септември 2022 г.

Мощите на светеца са пренесени в Константинопол, а след Четвъртия кръстоносен поход се озовават в Италия, понастоящем пазени в музея „Диоцезиано“ в град Анкона. През 2002 г. при посещението си в България тогавашният папа Йоан Павел II донесе от мощите в България, като част от тях бяха подарени на Доростолска епархия и оттогава са в ковчеже за поклонение в катедрален православен храм „Св. св. равноапостоли Петър и Павел“ в Силистра.

През 2021 година именно инициаторът на гореописаната проява – Йонел Ауреилан Котобан, издаде в румънската столица Букурещ, при това на два езика – български и румънски, книгата „Акатист на Св. Мъченик Дасий“. Известна на немалко силистренци е подробността, че г-н Котобан, който в родния  Кирнодж е дългогодишен началник на пощенската станция, е обучаем в Център за продължаващо обучение във Филиал Силистра на Русенския университет. Да допълним, че във филиала има и Научен център „Дазий Доростолски“, ръководен от доц. дфн Тодорка Георгиева, издаващ на книжен носител свои „Известия“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар