понеделник, 17 октомври 2022 г.

Обновен е Консултативният кабинет на Кризисен център – Силистра

По време на ремонта

В нов вид приема от няколко дни насам Консултативният кабинет на Кризисен център – Силистра, създаден като институция преди 21 години, за да приютява временно жени и деца, претърпели насилие. Става дума за помещенията, които се ползват за целта от м. декември 2012 г. насам, защото в предишната си история Центърът е бил на друго място. За обновлението са ползвани средства от Фонд „Социална закрила“. Общата стойност на проекта е 11 500 лева, като от тях 17% са собствен принос на ЖС „Екатерина Каравелова“, която е изпълнител на социалната услуга.

След ремонта

Ремонтните дейности след направените процедури са извършени от „Стройпроект“ Силистра. С отпуснатите пари фирмата е подменила досегашната стара дървена дограма с нова от PVC, а подът е ламиниран. Таванът е смъкнат с 20% с цел енергийна ефективност, като със същата идея е подменена и досегашната входна врата. Направени са и някои наложителни подобрения в бита (монтирана е нова мивка и др.).

От началото на годината в продължение на по пет месеца през Центъра са преминали общо 33 души от различни краища на страната (вкл. от по-далечни краища – Софийско, Варненско, Търговищко и др.), от които 23 са деца от бебе на 3 месеца до тийнейджъри на по 17 г. За отбелязване е, че от тях 6 са били непълнолетни непридружени бежанци от египетски произход. Най-многобройно е било семейство на майка с 6 деца, но е имало и майка с три деца.

Накратко за историята на Кризисния център в крайдунавския град: стартът му е през 2001 г. със статут на подслон, през 2006 години е превърнат първо в Център, а после и в Дом за настаняване на пострадали след домашно насилие. Вече 14 години Кризисният център е на делегиран държавен бюджет, като преди това две години е издържана дейността на проектни начала или със собствени средства на неправителствената организация с ръководител инж. Христина Георгиева. Сдружението като външен доставчик на услугата има отговорността от м. юли 2006 г. и понастоящем продължава ангажиментите си към нея.

„Екип от 6 души има отношение към Кризисния център: управител, двама социални работници, един възпитател и един юрисконсулт, както и на по половин щат са психолог и домакин-охрана“, заяви юристката Галя Иванова от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“. Тя уточни, че и тази година, както неизменно от 2011 г. насам Сдружението ще участва с различни инициативи в световната кампания „16 дни срещу домашното насилие“, като програмата е в процес на подготовка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар