вторник, 25 октомври 2022 г.

В един ден в Силистра - годишна научна конференция на Филиал Силистра на Русенския университе и представяне на роман на професор от Велико Търново


На 27 октомври 2022 г. с начало 17 ч. в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека Силистра: представяне на романа "Късна смърт" на Иван Станков - доктор на науките; професор, преподаващ българска литература във Великотърновския университет.

Книгата е отпечатана от Издателска къща "Хермес" и може да бъде предварително закупена както от книжарници "Везни 55" в Силистра, така преди и по време на представянето й. Освен преподавател във ВУЗ, Станков е писател и преводач, израсъл в град Русе, където е завършил средно образование, но е роден през 1956 г. в с. Гомотарци, Видинско.
В романа "Действието се простира от епохата на Стамболов до наши дни: неритмично и с нелинейна хронология, с ретроспекции и интроспекции. Около любовта на основните герои – двама мъже и една жена, несъединени самотни върхове на любовен триъгълник, преминават фигури и на реални исторически личности, повечето от които са само щрихирани" (www.oshte.bg).


В същия ден, но от 14 ч., в една от залите на Филиал Силистра на Русенския университет започна поредната Годишна научна конференция, чието начало ще бъде предшествано от откриване на документална изложба на тема „Йордан Йовков - живот в словото“, която е дело на Дом-паметника на писателя в град Добрич. Неговият главен уредник д-р Кремена Митева е поканена лично да представи експозицията.

Според www.pronewsdobrich.bg, „Изложбата представя ключови епизоди от живота и творческата работа на писателя. За нейната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметник „Йордан Йовков”. Двадесетте табла се опитват по достъпен начин да разкажат личната история на човека Йовков, както и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата“. В програмата на конференцията са предвидени два пленарни доклада: на филолога проф. д.н. Иван Станков – дългогодишен преподавател във Великотърновския университет, и на археолога проф. д.и.н Георги Атанасов – директор на Археологическа експозиция“ при Регионален исторически музей Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар