сряда, 12 октомври 2022 г.

Поредна награда за самодейката Мария Христова от Силистра, дарила свои носии на над 20 адресата от България до Япония

На снимката: д-р Йордан Касабов, адресатът на ротарианската награда г-жа Мария Христова и г-н Георги Иванов - кмет на дело Сребърна и паст-президент на ротарианския клуб - дарител.

Мария Христова, самодейка от НЧ "Доростол" Силистра, е тазгодишният носител на "Специална награда на Ротари клуб Силистра" в Кулинарния фестивал "Гозбите на Добруджа". Четиричленно жури с председател д-р Йордан Касабов - етнолог, оцени високо вида и вкуса на нейния постен коледен кравай с отвор за нанизване на гегата на коледара, предназначен за традиционен коледарски търг навръх Коледа.


Отделно журито класира участници за други 13 награди в категории за супи, основни ястия и десерти, като сред наградените са представители на селото - домакин на проявата, също от Силистра, Каварна, Калипетрово, Добротица, Срацимир, Салманово (Шуменско) и др., включително и гости от Румъния.
С грамота и подарък от организаторите бе уважена и най-възрастната участничка в лицето на 92-годишната сребърка Димитра Дякова. И само за сведение - най-млад (на 1,2 г.) "участник" бе Стефан Русинов от Фамилия Симови (4 поколения) от Сребърна. На десетки гости бяха раздадени порции от два вида супи "по сребърски рецепти". За гостите от България и Румъния - традиционно чеверме, подготвено от майстори гости.


В края на м. септември т.г. олимпийската медалистка по тенис на корт Мануела Малеева е поредният адресат на същата наша героиня от "Гозбите на Добруджа" - Мария Христова, която е дългогодишен организатор на Група за автентичен фолклор  "Добруджа" при НЧ "Доростол" Силистра, след като получи по нейна поръчка добруджанска народна носия. Тя бе връчена на шампионката от Атанас Христов - сам той тенесист, син на носителката на награда за граждански принос към община Силистра, присъдена от ОбС Силистра.

Носията си Малеева, която по нейно признание във Фаейсбук ще стане основа на бъдеща нейна колекция, получи на тържество в ресторант "Дръстър". В допълнение - заедно с друг силистренски фолклорист - танцьора Димитър Богданов, известната тенисистка майка на три деца редовно участва в български прояви в Швейцария, където от години живее. Във Фейсбук Малеева заяви, че е впечатлена как за пръв път в живота си е била посрещната с добруджанска пита - в Силистра по време на закриването на турнира по тенис (инициатива на Кольо Гугов).

По подобен начин с подарък - носия от колекцията на г-жа Христова, която е родом от Алфатар, но от 60 години живее в Силистра, е изразявано уважение и към други официални гости на града - общо към 20, дошли по различни поводи от Япония, Русия, Полша, Румъния, Украйна (специално за българската общност в село Олшанка, Кировоградска област, където живеят потомци на добруджанци и в частност на някогашните алфатарци), както и от други страни. Отделно - внимание със същия жест към организатори на големи фестивали и други културни събития в България (София, Несебър, Варна), в които представителите на най-старото в Силистра читалище участват с песни, танци и обичаи.
Обект на подобно внимание е бил проф. д-р Любомир Пенев от София - родом добруджанец, меценат в сферата на културата, Галя Асенова - водеща в ТВ СКАТ, Калоян Николов - директор на Еврофолк България, продуцентска къща "Сънрайз Маринов" - Варна, НЧ "Доростол" и Регионална библиотека, "Балева къща" - Трявна. Разбира се, комплекти от стари български народни носии са отредени за внуци от двамата й синове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар