вторник, 18 октомври 2022 г.

Проект с културно-образователно съдържание провежда читалището в Брадвари в новия творчески сезон (2022-2023 г.)

НЧ „Заря-1957” - село Брадвари, община Силистра, област Силистра, започна работа по проект, наречен „Народно читалище „Заря-1957“ - иновативно пространство за развитие на местната общност“. Дейностите на проекта са насочени към възстановяване и развитие на творческите състави и на любителското творчество след пандемичната обстановка, както и към обогатяване на културния живот на местната общност.

Партньори в проекта са две учебни звена в село Брадвари: ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ДГ „ Детелина”- клон - с. Брадвари. Периодът за реализация на проектните дейности обхваща целия творчески сезон 2022-2023 г. Проектът е по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФК и е финансиран от Национален фонд „Култура“ (www.facebook.com/NationalCultureFundBulgaria).

На 14.10.2022 г. бе първият т.нар. по света уъркшоп, познат у нас като творческа работилница, на тема „Автентичният фолклор в игри и танци”. Организацията бе на НЧ „Заря-1957“ съвместно с представители на местното ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, които са съответно бенефициент и партньор по по проекта.

Модератор на танците и игрите бе Стела Тодорова - дългогодишен хореограф и ръководител на художествени състави. Съпровод на акордеон и озвучаване – Гено Ганчев. След въведение от страна на директорката на училището Марияна Андонова и на ръководителката на проекта Мюзеян Джефер се премина към малко позабравени, но много интересни и полезни игри от детството на предишните поколенияи.


Повечето от тях и днес са актуални, като незабравимите броилки: „Ала-бала-ница... и т. н.”; „Сляпа баба”; „Гори, гори кърпа” и пр. После се премина към разучаване на песента „Мило ми е, мамо, драго ми е, татко, в Добруджа да ида, през нея да мина”. Като дойде време за правото хоро, първо се направи демонстрация на стъпките от тези деца, които вече участват в танцови състави, аккто и с помощта на модератора на събитието, а след тях всички си тропнаха с удоволствие този популярен най-лесен български народен танц.


След оживеното преживяване с игри, песни и танци накрая вече имаше дори нови желаещи да попълнят танцовия състав към НЧ „Зяря-1957”, които има множество изяви. За поощрение и бъдещо връщане към тези мигове всички участници получиха книжката ”Игри от нашето детство. Броилки”. Тя е издание по проекта и има за цел да се съхранят и предават от поколение на поколение традиционни моменти от българския фолклор и вековната ни духовност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар