вторник, 18 октомври 2022 г.

С млад талантлив диригент световноизвестни цигулар и акордеонистка вписват Силистра в програмата на концерта "В света на музиката"

 


През 2022 година Плевенската филхармония стартира националното турне с красивото заглавие „В света на музиката“, като град Силиетра е част от турнето. Програмата е с Веско Ешкенази, като главно действащо лице, заедно с Вероника Тодорова акордеон, и Георги Милтиядов, диригент и аранжор. В концертите са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и солисти. Публиката може да се наслади на творби от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Волфганг Амадеус Моцарт, Арам Хачатурян, Петко Стайнов, Ренцо Руджери, Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Майкъл Джексън, „Куин“ и др.

ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ е пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент, е роден в Бургас през 1998 г. Завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” в родния си град със специалност „Пиано“ и продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“. Завършил е майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров. Автор е на над 400 аранжимента за различни състави. От 2013 г. прави аранжименти и симфонични оркестрации за оркестъри и хорове в различни градове и културни институции. Понастоящем работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист, но е желан гост диригент в София, Русе, Шумен, Враца, Видин и др. градове.

ВЕРОНИКА ТОДОРОВА започва обучението си по акордеон при Мариета Жекова в Музикалната школа в Троян, след което продължава в Дийц (Германия). От 2005 до 2007 г. е студентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджери в Италия, след което завършва и специалност „Инструментална педагогика“ в Музикалната академия в Дармщад (Германия). Вероника свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени в Германия, Италия, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Носител е на много Първи награди от национални и международни конкурси: Акордеонен конкурс в Пловдив, „Citta di Lanciano” в Италия, „Primus Ikaalinen” във Финландия, „Deutsche Meisterin 2006” в Германия и много други.

През 2004 г. основава „Вероника Тодорова Бенд”, с който издава първите си два албума „Rosso” и „Balkan Train”, представени и на българската публика през 2008 г. През последните 10 години групата участва в редица концерти и фестивали, някои от които с радио HR3 и „Deutsche Welle” в Германия. В момента Вероника реализира международни проекти с музиканти, с които сформира Ггрупата „Eurasians Unity”, която печели в Германия престижната награда „World Music Prise” за 2015 г., а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум. През 2020 г., след 17 години зад граница, Вероника Тодорова се връща в родината, основава Международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в Дебнево и заявява своето място и на българската сцена. Вероника изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево до собствени композиции и етно-джаз.

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е световноизвестен български цигулар, възпитаник на Национално музикално училище „Любомир Пипков” и на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер” с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол скул” в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари „Виенявски” в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на „Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата „Музикант на годината 2010” на предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио.

Концермайстор е на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Нидерландския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин… Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др.

От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа. През 2019 г. именитият цигулар е удостоен с отличието „Почетен гражданин” на София. От 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар