четвъртък, 13 октомври 2022 г.

До Силистра по вода са стигали лайнери, салове, катамарани, малки и големи лодки, а вече и римски кораб записа акостация

12 октомври 2022 г. Град Силистра. На брега на р. Дунов. Посрещане на римски кораб с гребла (лусория), наречен "Danuvina Alacris", т.е. "Живият Дунав". Той е тръгнал от Германия, за да стигне до долното течение на реката. Посрещането бе по европейски и по добруджански: с духов оркестър и с гайдарски мелодии. С кравай и кметско слово за "Добре дошли!". Разбира се, за финал - най-правото българско хоро, за да се хванат на него и чужденците - гребци, представители на 7 страни.


Инициативата е тримесечен круиз по река Дунав по проект "Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут", финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" с партньорството от българска страна на АДО"Дунав", Националният туристически клъстер "Български пътеводител" и Центъра за интерпретиране на наследството. 

В Силистра и други години - примерно през 2013 г., до нашата акватория пристигна атрактивен сал от Сърбия, начмерен тогава "посланик на Европейската стратегия по Дунавкия регион, приета през 2011 г. и обхващаща 14 държави, свързани с река Дунав" ("Кворум Силистра").

От средата на 60-те години до Силистра пристигат с лодките си и каякарите, участници в най-голямата в света регата - тя е по р. Дунав и тръгва от Инголщадт, като някои от участниците продължават и по делтата, за да стигнат до Черно море. От няколко години жителите на Силистра, както и техни гости могат да се повозят и със соларно съоръжение - катамаран (на 25.11.2021 г. бе представянето на изградения демонстрационен иновативен плавателен съд HydRUforce).

Друга е темата, че от двадесетина години на пристанището на к-с "Дръстър" в Силистра може да акостират и най-луксозни кораби, известни като лайнери, пътуващи по течението на р. Дунав и обратно. Дали спират обаче за кратка почивка или с друго по-гляма цел и какво печелим от това е въпрос на допълнителна проверка. По-паметливите не са забрали, че в началото на века в Силистра имахме илюзии, че точно този тип големи водни превозни средства ще допринесат за развиитето на туризма в Силистра, но май не се случни точно така или поне в очакваните размери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар