четвъртък, 6 октомври 2022 г.

В Калипетрово предстои освещаване на най-големия кръст в Доростолска епархия

През последните няколко седмици в социалните мрежи неведнъж бе тиражирана снимка на монтиран край село Калипетрово православен кръст гигант, който породи множество и разнопосочни коментари. Междувременно в културния календар на община Силистра бе отправена покана за участие в навечерието на Димитровден в ритуала на 23 октомври от 11 ч. в м. „Липков баир“, което е най-високото в района място. В момента вървят довършителни работи по благоустройство на обекта. В програмата при освещаването също: раздаване на курбан за здраве на всички присъстващи, както и концерт с участието на самодейни състави от НЧ „Пробуда-1940“. - село Калипетрово. Кръстът е най-новият знаков обект в Доростолска епархия, в която има 64 православни храма и параклиси.

Предстоящото събитие бе повод да потърсим повече информация за смисъла, съдържанието и посланията на 15-метровото съоръжение – най-голямо по рода си на територията на Доростолска епархия. На среща с представители на медиите в резиденцията на митрополита на епархията инициаторът и дарител на кръста протойерей Добри Чаков – протосингел на древно просиялата епархия и председател на църковното настоятелство на православен храм „Св. Димитрий“ в село Калипетрово.

От проведените разговори с отеца и с митрополит Яков стана ясно, че освен този кръст, който е изработен в Румъния по канона на Световното православие, за района на селото са предвидени още два подобни, които ще бъдат на разположение в обозримото бъдеще в съседни махали, където е зародено селото след преселение по време на Османската империя при идването на българи от Провадийско. През тези места са преминали отвлечените от румънските нашественици калипетровци на път за Молдовата през 1916 г.

Намерението е да се подчертае ролята на животворящия кръст, по принцип пазител на цялата Вселена, в случая като покровител на Силистра и региона, осигурявайки защита на местното население в борбата му срещу демоните, пазейки вярващите от бедствия и извършвайки благодат в негова полза. Кръстът ще свети нощем от двете страни и по всяко време при преминаване край него ще бъде повод за миряните да се прекръстват, а и да идват при него за молба към Всевишния. На практика съоръжението представлява разпятието на Исус Христов, както личи и от надписа в горната част, а в нозете е изобразен череп с кръстосани кости, символизиращ победата над смъртта, т.е. нейното потъпкване (нов живот с Христа след Възкресението).

Изображенията са като светия кръст – символ на уважение към православието и оръжие на християните, са като тези в олтара на катедралния храм в Силистра, което означавало съвпадение с канона по православна традиция. Представителите на епархията припомниха пред журналистите, че благодарение на кръстния знак са изцелявани хора и са печелени битки (като молба за закрила той е бил акцент в знамената на бойците от различни страни заедно с иконата на св. Богородица). И още, че при тръгване на война при изпроводяк всяка майка християнка е прекръствала своя син на вратата, за да благослови и измоли неговото спасение.

По думите на митрополит Яков, в Пазарджишка духовна околия, в която е служил като епископ към Пловдивска епархия, има изградени над 20 кръста, за да може в тяхното подножие всеки християнин да изплаче мъката си. В заключение бе изразено и мнението, че във времена на изпитания, каквито са днешните, имаме необходимост от подобни места – пазители на рода български. И заедно с това – обединение между хората, за да си даваме заедно един на друг надежда.

В някаква степен изграждането на кръстове край село Калипетрово е продължение на инициативата на управлявалия Доростолска епархия в периода 2010-2020 г. митрополит Амвросий за създаване на своеобразна „Света гора“ в района на Силистра чрез възстановяване на църкви и създаване на параклиси в помещения, като читалища, кметства и др. Преди години над село Богорово местен предприемач със свои средства монтира голям дървен кръст, който е видим при преминаване по направлението Силистра – Добрич. Част от темата е възвръщане към традиция от преди 10 века чрез т.нар. подвижен престол да бъдат извършвани църковни служби в скалните манастири в Схоречието (първата от тях бе през м. юни в района на с. Алеково, Алфатарска община, а следващата се очаква да е за Андреевден в края на м. ноември 2022 г.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар