понеделник, 10 октомври 2022 г.

Премиера на седма книга и юбилей на Иванка Христова от Силистра

 На 7 октомври 2022 г. в зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра бе проведена поредната литературна вечер, която започна с музикално „оформление“, осигурено с подходяща за случая музика на пианистката и вокален педагог Лилия Пейчева-Тодорова. Вечерта бе в чест на представянето на книгата сборник „На Дунав“, който авторката му Иванка Христова си подари за своя 70-и юбилей.

По-нататък в музикално-артистичната програма участва Трио „Елмина“ (Милица, Марина и Елица Тодорови), народната певица Живка Розинова, децата рецитатори Борислав Крумов и Йоана-Мария Иванова от ДГ „Ян Бибиян“ с директор Румяна Дженкова и задочно – джаз певицата Мая Нова, която е родом от Силистра, с аудио запис с песен по текст на юбилярката,. Откъси от книгата – разказите „Спомен“ и „на Дунав, представиха Лиляна Иванова и Ванушка Александрова.

Поздравления бяха поднесени от името на инж. Николай Неделчев – областен управител на област Силистра, и на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, както и от Регионална библиотека чрез Мануела Енчева – заместник-директор. Своите поздрави изрази публично лично адвокат Ели Тодорова, а в задочен план Даниела Недялкова представи впечатлението си от книгата на Христова. За нея бе и посланието, пристигнало от София от Анета Кънчева, която преди половин е била директор на силистренската библиотека, когато там е работила като библиотекар и виновничката за събитието.

В материала си „ЗА КНИГАТА „НА ДУНАВ“ И ЗА НЕЙНИЯ АВТОР ИВАНКА ХРИСТОВА“ водещият Йордан Георгиев заяви: „Здравейте на всички, за които е духовна необходимост да участват в представяне на нечия творба, независимо от нейния вид и жанр, защото в днешното време на разделение между хората по най-различни поводи и причина са важни отношението към авторите на нови произведения в една или друга област. Изкушените да творят знаят най-добре в сравнение с всички други, колко е трудно да родиш идеята, да я създадеш като концепция и накрая да й предадеш форма, за да блесне нейното съдържание, и така да се каже да дойде моментът „да я издадеш“, т.е. да я покажеш, за да бъде видна за всички.

И съответно да намериш начин да я представиш искрено и лично, но официално пред широката публика – преди всичко за сведение, но и с надеждата да бъде възприета и одобрена като заслужаващо внимание творческо отроче. Защото няма нищо по-хубаво от това да получиш подкрепа за добре свършена работа. В такива случаи снимката за спомен, положеният автограф и китката цвете са най-вълнуващите и запомнящи се награди.

Днес навръх своя юбилей нашата съгражданка и приятелка Иванка Христова ни е събрала, за да ни припомни за пореден път, че оставя за поколенията свое писано слово – най-често посветено на хора, които в минало, а някои и в сегашно време, задължително трябва да останат във времето и пространството със свое житиеописание. Пък било то и под формата на интервю с елементи на очерк или обратното. Още повече, че малкият разказ за хора и техните житейски дела вече е рядкост в медиите и в социалните мрежи.

А негово величество интервюто все повече властва, защото в неговата основата му е диалогът, за когото са характерни различна динамика, промяна в ритъма, и отделно – то дава възможност да се натрупва информация по темата. Разбира се, в резултат на правилно зададен въпрос и получен съответен интересен и пълноценен отговор.

В навечерието на тазгодишния празник просветата и духовността, когото с упование честваме всяка година на 24 май, Иванка Христова – учител, библиотекар и автор на свободна практика, издаде своята седма книга, наречена „На Дунав“. Тя е в три части и съдържа материали и снимки, поместени на близо 500 страници. Книгата е посветена на близки на сърцето й хора – родственици, спомоществователи и медицински лица – лекари и сестри, на представители от различни сфери, както и на кръводарители – с признателност към всички тях заради добротата, солидарността и вярата им в живота.

Книгата се изпъстрена с разкази, очерци и интервюта, повечето от които са публикувани за пръв път от членуващата в СБП авторка, която и в предишните си книги по подобен начин пресъздава образи на известни личности и на хора с изяви в обществото – дейци на образованието, медицината, литературата, различните видове изкуства и др. В края става ясно, че за нея е писано в 15 издания от енциклопедичен и сборников характер.

Отделно освен в книгите й сведения за нейни произведения намираме в общо 20 мащабни публикации, дело на други източници. Тук е мястото да кажа в предварителен план, че на 10 октомври в събитие на Държавен архив Силистра по повод Международния ден на архивистиката място е отделено на представянето на новопостъпили дарения, включително от Иванка Христова. Със сигурност част от архивната й единица са книгите й – сред тях  и „На Дунав“, както и други ценни материали, за които ще стане дума след няколко дни.

Както и от предишни книги на Христова,  и в „На Дунав“ читателят ще се впечатли от умението малки случки да се превръща в разкази за големи преживявания. В очерците, написани като „неразказани истории“, се срещаме задочно със световни звезди, като Мерил Стрийп и Ален Делон, пазейки с десетилетия техни снимки с автографи; с трима велики Георгиевци – незабравими актьори: Гец, Парцалев и Калоянчев; още Иван Балсамаджиев, Невена Коканова, Стефан Воронов, Наум Шопов, Стефан Поптонев, както и с много местни дейци в не едно и две житейски направления (поети, лекари, учители, журналисти и др.).

„Очаквани диалози“ са наречени интервютата, взети от Христова с десетки известни на национално и на регионално нива личности от цялата страна, някои от които са разпитани при гостуването им в Силистра, други в резултат на нарочни срещи в София. Представени са пишещи в разнообразни жанрове – проза и поезия, за творци в различни видове изкуства, като сред тях има юристи, медийни хора и представители на други гилдии.

Както всеки автор на определена възраст, особено след преодоляване на предизвикани от съдбата житейски препятствия, и Христова предлага на своите читатели и почитатели творчески разработки – разкази, есета и пр., чийто извор са лични моменти и наблюдения. Така чрез тях тя се връща в годините на своето обучение за детска учителка, както и на библиотекар, но, разбира се, с някои от споделените творби съпреживяваме с нея и породени от природата трепети, за да доловим характерна за творците чувствителност.

В уводните си думи, озаглавени „Като на длан“, Иванка Христова заявява: „Винаги съм изпитвала стремеж да докосна съкровеното у човека, но никога не съм си позволявала да ровя в личния му живот. Книгата ми е призив за търсене на правдата, красотата и позитивното в живота“.

Авторката смята, че поднася на читателя ключ към доброто и ни препоръчва, оставайки насаме със себе си, да се взираме в гладкото му огледало, за да го запазим и раздаваме на хората около себе си. Книгата „На Дунав“ дава възможност на всеки, разгърнал нейните страници, да си спомни хора, които е срещнал в своя живот, изцеждайки от съзнанието си техни мисли и реплики – не само на наши любимци, защото животът не е единствено цветя и рози.

Той изобилства от проникновени срещи и от натъжаващи разлъки, от свидни приятелства и раздиращи сърцето предателства от близки и приятели. Но, както са казали французите, набедени за вечни романтици, „Това е животът“. Да честитим на Иванка Христова новата й книга, която си подарява за своя 70-годишен юбилей, на който имаме възможност да бъдем в този хубав есенен октомврийски ден на 2022 г. тук, в храма на книжнината – Регионална библиотека „Партений Павлович“ – град Силистра. На добър час! И нека с благодарност да я поздравим с нашите приятелски аплодисменти!“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар