понеделник, 10 октомври 2022 г.

Джони Велинов в Силистра: Аз съм вечен оптимист…не съм пипал обаче купа от сто години

На 9 октомври 2022 г. в салона на Драматично-куклен театър Силистра по инициатива на Фен клуб „Армейски полк“ - Силистра бе проведена среща с Георги (Джони) Велинов по повод книгата му „Моята история“. Тя бе представена от нейния автор Ники Александров – телевизионен спортен журналист. Срещата, в която участва и издателят на книгата Кирил Войнов („Premium Books” ), е в рамките на мини турне на легендата на ЦСКА. Русенецът е част от отбора, с който е шесткратен шампион и четирикратен носител на Купата на България, в периода 1978-1987 г. и 1991-1992 г. Играл е и в 33 мача като вратар на националния отбор на България (1979-1983 г.).

Разговорът с Велинов бе „продължение“ на подобно събитие, проведено предния ден в град Русе, в който е роден и израсъл вече навършилият 65 години известен футболист, чиито славни години са в първата половина на 80-те на миналия век. Те съвпадат с „велик период“ на ЦСКА, от който сме отдалечени, включително с 15 години от последната титла на отбора като шампион на страната. В лелеяно очакване на 32-ата…в обозримото бъдеще.
В разговора бяха отворени различни теми – предимно от миналото на „червения отбор“, а и на предишното поколение спортисти – национали. С тъга бе отбелязано „Все повече ни липсват герои – не само футболни“. И още: „хубави мачове бяха, всичко бе реално“. А в днешно време футболистите настояват да играят с фланелки с къси ръкави, за да им бъдели на показ…татуировките по ръцете.
Разбира се, коментирано бе и поведението на управата и на ръководството на ЦСКА през последните години, когато в отбора само за един сезон преминават по 15 нови състезатели, на които публиката дори не може да започни имената. Припомнено бе, че в миналото всеки е знаел кои са 11-те на терена по време на мачовете. За „въртенето“ на голям брой играчи бе казано, „не е смешно, но е факт“. Иначе бе изказано мнение, че сред младите има „някаква вълна, но при тях няма постоянство“. Изразено бе и съждението „не се работи прлавилно във футболните школи“. И пак в сравнителен междупоколенчески план: преди за играчите е бил актуален въпросът „С колко гола ще бием?“, докато сега е „Ще бием ли – няма ли да бием?“
Оказа се, че част от присъстващите помнят подробност със силистренски произход: гостуване на стадиона в Силистра преди 40 години в мразовит декемврийски ден на тогавашния представителен отбор на ЦСКА за мач със състава на ФК „Ботев“ – село Проф. Иширково. При това стадионът е бил почти пълен – толкова е голямо е било желанието добруджанци да видят своите любимци. Направено бе и сравнение, че сега е малък броят на зрителите по трибуните.
На въпроса защо стана вратар Велинов отговори: „Като не ставаш за нищо, ставаш…вратар: пазиш, хващаш топката, „пребиваш“ (противниковите нападатели)“, но „трябва да работиш много“. Легендарният страж отбеляза, че някога не е имало условия за децата да третират. В днешно време има много площадки, ала няма кой да играе на тях – децата са с телефони в ръка и не спортуват като едно време. Припомни си също, че някога като дете е чакал 14 часа да се върне брат му от пътуване с кораб по река Дунав, за да му донесе топка „унгарка“.
За най-паметни мачове Велинов си спомни два: един срещу „Берое“ от Стара Загора, в който заралии повеждат с 1:0, после и с 2:1, докато накрая падат с 2:10, както и мач на ЦСКА „Септемврийско знаме“ срещу испанския „Реал“ Сосиедад през 1981 г., когато в двубоя в София в продължение на 88 минути играта е на „една врата“, но армейците“ в края побеждават с 1:0 (бел. – за този мач четете на сайта www.sportal.bg/news-2020060916122848983). В отговор на въпрос стана ясно, че за Джони в неговото време най-добър нападател е бил Атанас Михайлов.
Проявено бе любопитство от страна на неговите привърженици, представители на няколко генерации поддръжници на ЦСКА, като към човек и личност със „страшно богата история, но и с криволичещ живот“ (според Александров, „достоен за супер интересен холивудски филм“), както заяви гостът.
И други малко известни истории, при това любопитни, научиха участниците в срещата: примерно, че Велинов е кум на сегашния президент на БФС Борислав Михайлов при първия му брак, когато е бил много млад. Оказа се, че случаят има и доста куриозен характер в начина, по който левскарят Боби е поискал от цесекаря да му бъде най-важният човек на сватбата.
В края на вълнуващата среща с един от най-популярните български футболисти във вече не толкова близкото минало бяха разменени традиционни за спортистите флагове и специално подготвени подаръци, които от силистренска страна на гостите бяха връчени от Красимир Костадинов – с благодарност от Фен клуб „Армейски полк“ – Силистра, основан през 2016 г., като част от едноименната организация „Обедини спортни клубове“. Гостът раздаде автографи на всички, които си купиха книгата и поискаха да им остане скъп спомен от срещата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар