петък, 28 октомври 2022 г.

Луксозен "Бележник 2002", посветен на Паисий Хилендарски - подарък за ОУ "Отец Паисий" - Силистра

Преди една година с мое съдействие и по молба на представител на Фондация "Българе" стана възможно паметникът на Отец Паисий в едноименното основно училище в Силистра да достигне като снимка до "Бележник 2022", дело на Фондацията. Награда за моето съдействие бе възможността да получа един екземпляр от това на уникалното издание, отличаващо се със своята нетрадиционност, креативност и перфектно качество, което го прави различен от останалите, предлагани на рекламния пазар. Луксозното издание за 2022 година е посветено на 300-годишнината на ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ. Бележникът има ефектна твърда корица в тъмночервена цветова гама пълноцветен печат плюс релефен златен печат. Бележникът е с размери 21/14 см и има отделна страница за всеки работен ден през годината. На всяка дата са отбелязани и важни събиитя, както и поводи да бъдат чествани личности с принос за България. На 28 октомври по повод празника на ОУ "Отец Паисий" Силистра реших и подарих на училището "Бележник 2022", за да бъде запазен за поколенията.




За откриването на паметника припомня Портал Силистра от м. ноември 2011 г.: "Силистра има своя нов паметник. Той е в двора на най-старото училище в града. Откриването на двуметров паметник от бетон на Св. Отец Паисий в едноименното 150-годишно училище в Силистра, първото в града от времето на Възраждането, бе прощъпулникът в кметския мандат на новоизбрания градоначалник д-р Юлиян Найденов. Ритуалът бе проведен с участието на зам.-министъра на образованието Милена Дамянова, родом от крайдунавския град. С дарения на над 10 000 лева от бизнесмени и нотариуси е станало възможно изграждането на паметника, чийто автор е местният скулптор Йордан Колев. За "модел" на автора на "История славянобългарска" той ползвал образа и осанката на отец Георги Попов от Доростолска епархия (негова грижа за храмовете в Айдемир и Бабук), който е родом от Пиринска Македония и до преди няколко години бе учител, а има уменията и художник. Освен педагогическо образование има диплома и за богослов. Стотици деца, родители и гости участваха в ритуала. В Градската галерия имаше награждаване, а в късния следобед в Деня на будителите - и тържество в Драматичния театър".


А за самия паметник свидетелства моя публикация от в. 24 часа: "В Силистра в навечерието на 250-ата година от написването на „История славянобългарска" бе осветен поредния паметник на Отец Паисий. При това на територията на 150-годишно училище, носещо неговото име.  В образа му от бетон бе вписана осанката на свещеник Георги Попов, родом от района на Банско. Оттам е и преподобният монах, написал славната „историйца". Отец Георги служи на бога в храмовете на Доростолска епархия.  Той бе най-близо до Доростолския митрополит Амвросий при църковния ритуал пред паметника, извисяващ се на 3,5 м височина. 



„Избрах за свой модел отец Георги заради духовното му излъчване и поведение, при това носи типични качества на човек от македонския край", обясни авторът му Йордан Колев.  За да бъде уловен силуета му свещеникът на два пъти позирал в расо в ателието на 60-годишния скулптор,. В ръцете си е държал книгата „Кой кой е в България", защото външно приличала на библията. Само в изображението на главата на паметника на Паисий няма нищо общо с чертите на духовника.  „Аз съм от свещеническо семейство. Прадядо ми Спас е служил в родното ми село Осеново на 14 км от Банско. Баща ми е стажувал за поп в град Разлог; после станал кмет на родното си и е строил сградата на читалището", каза отецът, живеещ в Силистра от близо 30 години.

Георги Попов е първият свещеник във възстановената преди 10 години епархия с център Силистра, преминал през „подстрижение" лично от покойния вече митрополит Иларион след встъпването му в длъжност в епархията през 2003 г. Силистренецът с банскалийска жилка става поп на 43 години.  Завършил е „Изобразително изкуство" в Югозападния университет в Благоевград и „Теология" в Шуменския университет „Константин Преславски". „Още през 80-те години исках да стана поп, дори като студенти с приятел от Етрополе живяхме няколко дни в Роженския манастир с намерението да ни приемат за монаси, но намерението ни мина бързо и се върнахме в Благоевград", разказва отец Георги.  Желанието обаче да бъде черковен служител останало дълбоко в него. 

Получил подкрепа и от съпругата си Миглена, която е преподавател по информационни технологии в силистренско училище.  „Представях си отец Паисий как върви и носи своята „История славянобългарска" в ръце, за да я показва на хората; единият му крак е напред, а очите му са вперени в бъдещето", пояснява авторът на паметника. Негови са паметници на Васил Левски в град Дулово, на Христо Ботев в село Глоджево, Разградско, както и орелефът на цар Борис III в Дунавския парк в Силистра.

Консултант на паметника е преподавателят в Художествената академия проф. Ангел Станев, който е родом от Силистра. Негово е предложението монтажът на паметника да стане като пъзел от различни елементи, ляти в ателие и пренесени на терена. Фигурата на отец Паисий е с ръст 1,7 м и е на човек на около 42 години, на колкото е бил при завръщането си от Атон в България. За изработка на калъпите с обща тежест от един тон са ползвани 800 кг високачествена бяла глина от град Нови пазар.  Благодарение на осанката на отеца от Банско и и на художествената й интерпретация от страна на опитния скулптор от Силистра в крайдунавския град има паметник, излъчващ мъдрост и интелигентност, мисловност и доброта. 

„Паметникът не се прави, за да бъде гледан само в един ден, той е завинаги", категоричен е авторът Йордан Колев.  „Споменът е единственият рай, от който никой никога не може да бъде изгонен", заяви в Силистра естрадният певец Бисер Киров, възпитаник на ОУ „Отец Пасий" от далечната 1953 г., участвал заедно с шефа на БНР Валерий Тодоров в юбилейните тържества за 150-ата му годишнина, проведени заедно с откриването на паметника на неговия славен патрон".

Няма коментари:

Публикуване на коментар