четвъртък, 3 юни 2021 г.

Филм по разказ на тутраканка пресъздава патриотична история за изгубено знаме, намерило четата си

Премиерата на филма "Изгубеното знаме", в основата на който е положен едноименен разказ на тутраканската писателка Николинка Вълкова, бе във вечерта на 2 юни 2021 г. Идеята на разказа е доразвита и ни пренася във втората част на филма в съвремието, в което "знамето си намира четата", както казва във филма актьорът от Шумен Живко Жечев. Децата намират знамето след дълги търсения...При кого? Ще си отговорите, ако гледате филма. Инициатор и основен двигател при създаването на филма е Антония Камбурова, в която нейната учителка Донка Петрова е виждала литературен потенциал още в ученическите й години.

Преди прожекцияута на филма, предвидена при хубаво време за Амфитеатъра на Дунавския парк в града, но проведена в ресторанта на Индустриален парк Тутракан, вокалните групи "Щурчета и "Щурчета"-та "мини", както и ученици от СУ "Христо Ботев" изпълниха патриотични рецитали и песни. Антония и екипът от 150 участници - доброволци, в реализирането на филма бяха поздравени от зам.-кмета на община Тутракан Дарина Иванова, която връчи поздравителен адрес от името на кмета д-р Димитър Стефанов. Водещата предпремиерния концерт Даниела Иванова от Исторически музей - Тутракан зачете и поздравителен адрес от областния управител на област Силистра г-жа Ели Тодорова.

За участието си във филма споделиха свои мнения Дамян Лазаров, който е в ролята на главния герой Момчил, фолклористката е педагожка от село Шуменци Калина Михайлова - тя е в ролята на баба Калина, в чиято къща-етномузей са заснети кадри от филма...

Значителен дял за осъществяване на филма има Народно читалище "Хр. Ботев" - с. Белица, с което работи Антония Камбурова, но заслуги имат и много други институции, личности, родители и деца, за което ще разкаже по-подробно следващият брой на в. "Напредък".

Тамара Спасова, главен редактор на вестника, от Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар