понеделник, 28 юни 2021 г.

В Търговище възраждат националния конкурс на певец, родом от Сребърна

"С песните на Стоян Радев" е певческият конкурс, който възраждат в Търговище, научаваме от публикация на БТА през м. юни 2021 г. Наскоро в чест на рождението му преди 75 г. (покойник е от 1997 г.) бе проведен концертът "Живот в песни" в салона на драматичния театър в лудогорския град с участието на изпълнители от Силистра - Георги Иванов - кмет на село Сребърна и солист на АНПТ "Силистра" при НЧ "Доростол", представено също от камерна танцова формация, както и от певчески групи от град Тутракан. 

Конкурсът е с начало 1998 г. и е през три години (до 2016 г.), като идеята зад него е под ръководство на Елена Василева - вокален педагог, диригент и фолклорист (също покойник, но от 2019 г.). С конкурса се отдава заслужено признание и уважение на народния певец Стоян Радев, завещал стойностни добруджански песни. Чрез него се съхраняват, популяризират и предават песните му на младите таланти от всички кътчета на България. Песенният форум разкрива въздействието и магията на народните песни, привлича ценители и пазители на българския фолклор. 

Стоян Радев е роден на 27 юни  1946 г. Учи в родното си село Сребърна, след което продължава в техникум в Силистра, но получава средно образование в тогавашния Сградостроителен техникум в град Търговище. Установява се там да живее през 1970 г., където създава дом и семейство.

Работи като солист - певец и тъпанджия, в оркестъра на Ансамбъл "Мизия". Прави дебютните си записи в Радио Варна, а после и в Радио София, Радио Пловдив и Радио Шумен. Песните на Стоян Радев се пеят от млади певци от цяла България, благодарение на издадения и разпространен сборник с негови песни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар