сряда, 16 юни 2021 г.

БНТ показа филм за рода "Бояджиеви" от Силистра

 12 юни 2021 г. БНТ. Предаване "Джинс" (дума за произход, за род). Филм за "Рода Бояджиеви" от Силистра, пет поколения от основателяь Бояджи Яни до днес - с изяви в различни сфери на живота, включително в изкуството. Един от представителите на вече отишло си поколение е почетен гражданин на Силистра - Пирин Бояджиев - учител и краевед. Познати са и много други от същия род, оставили следи след себе си, за да останат в плетеницата на времето в рамките на два века. https://bnt.bg/news/rodat-boyajievi-ot-silistra-295969news.html?fbclid=IwAR0OqWTPXP8rLRknGdT-VUm_MdeuIyMKpwb0cJLe9vRjTlM0hoxGkua_Xgw


От изследвания на дългогодишния библиотекар Димитрина Христова, която е автор и на книга за рода, научаваме за патриархът народословието Бояджи Яни, че е живял от 1815 до1893. Роден е като Иван Иванов в с. Върбица, Шуменско. Расте буен младеж. След скарване с турчета бяга в Пловдив, където леля му дава гръцкото име Яни. След едногодишен престой се отправя към Силистра, която е под руско управление през 1931 г., където младият Яни става чирак в бояджийска работилница. И, както е прието тогава, взема за презиме занятието си.

И за още една личност от рода човек разказва пламенно Христова: "Човек с пламенно сърце, ерудиран литератор и вдъхновен оратор и интелектуалец, наричан „баща” на силистренския театър е общата характеристика на най-големия син и любим внук на Бояджи Яни – Лефтер Бояджиев, живял 90 години - между 1881 и 1971 г."

"Книгата "По следите на изминалато време - Родът Бояджиеви" представлява задълбочено изследване на генезиса на силистренския род (поне 130 души). Негов основоположник е видният възрожденец Бояджи Яни, от когото тръгват 4-те му разклонения, родили изтъкнати патриоти и интелектуалци: учители, лекари, музиканти, общественици, артисти.

Сред тях са писателят, учителят, историкът и почетен гражданин на Силистра Пирин Бояджиев, брат му диригентът Петър Бояджиев и много други. Изтъкнати са именно безбройните им дела на полза роду, заслугите им за развитието на обществото.

Поместени са графики на родословните им дървета, издирени и описани са днешните им наследници. Приложени са множество стари и по-нови снимки, включително на документи, свидетелства, грамоти, лични карти и т.н. Има и заключителни думи от езиковеда проф. Иван Недев, а също резюмета на български, немски и английски.

За книгата Христова казва: "В Бояджиевия род това са просперирали хора, личности не само в Силистра, но и в София, Стара Загора, Сливен. Дори не само в България, а и в чужбина – САЩ, Париж, Берлин. Има потомци на този род, живеещи в чужбина, за това в книгата съм поместила кратко резюме на английски и на немски езици. Това ще спомогне да се знае, че такава книга съществува, а всеки интелигентен човек, предполагам, трябва да знае своя род. В книгата аз описвам шест поколения, но най-младите не знаят почти нищо.".

Архив ВЕРСИНАЖ. М. яну3ари 2016 г. Представяне на книгата. Според проф. Георги Атанасов, личностите от Бояджиевия род са знакови граждани на Силистра, един от най-известните от които – учителят, писателят, краеведът Пирин Боеджиев (почетен гражданин на Силистра), си отиде от този свят на 92-годишна възраст през пролетта на 2015 г. За него професорът каза, че е заслужил определението „последният интелектуалец на Силистра“ като представител на фамилия с необикновено духовно присъствие. За Пирин Бояджиев (http://www.libsilistra.bg/index.php/arhiv/2-uncategorised/46-pirin-boyadzhiev) всички си спомнят, че един разговор с него е бил школа, тъй като общуването със семейството му – вкл. със съпругата му Мара Бояджиева – преподавател – франкофон, е било истинско богатство.

Той заяви още, че Бояджиевият род е показал на дело в продължение на десетилетия как се става „гражданин“, защото този род е един вертикал, един пиедестал, от който се слиза, за да се изгради гражданско общество от хора, дошли от село. Посочено бе също, че хората от рода са се изявявали изключително в сферата на духовността (учители, музиканти, театрали, писатели, а по-късно – лекари и учени) и почти никога не са се стремили към административни върхове, и въпреки това са оставили трайни следи.

Химикът Николай Манолов със спомени за своя съученик химик металург Любомир Бояджиев . Първият събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен край р. Дунав в Силистра през 1910 г. има за основа Петър Бояджиев – диригент на хор „Седянка“ от края на първото десетилетие на миналия век. От същия род е и Харалампи Джамджиев, пионер в летенето със самолети, който обаче по финансови съображения не успява да учуди света десет години преди братя Райт.

Световна слава има в днешно време ученият Любомир Бояджиев (син на капел майстор), известен химик металург, за когото по време на представянето на книгата разказа неговият съученик, легендарният учител Николай Манолов. На практика от изказванията на всички присъстващи – над 80 местни културтрегери и познати на фамилията, стана ясно, че няма събитие в Силистра през последните 150-170 години, в което да няма участник от Бояджиевия род. Което го прави един от „строителите на съвременна Силистра“.

Какво още научиха присъстващите при обсъждането на книгата? Почти всички от фамилията Бояджиеви в един момент от живота си са били учители, в семейството са се говорели всички основни европейски езици, тъй като голяма част от тях са учили в чужбина. Имената на членовете на рода са изключително от българската и старобългарската именна система, като най-често се повтарят Иван и Ивайло. И, както каза по този повод Георги Атанасов: „Това е голяма въпросителна за всички нас във време, когато много често дори и на кучетата не се дават български имена“.

Хубаво е, че представянето на книгата за Бояджиевия род премина в сградата на Художествената галерия в Силистра (безспорна архитектурна емблема на Долния Дунав), в която в продължение на десетилетия бе Педагогическото училище, през което са преминали като ученици и учители 80% от членовете на знаковия възрожденски род и особено представителите на второто и третото му поколения. Не случайно на аудиторията бе препоръчано, че „Всичко хубаво, което ще бъде казано за тях, ще бъде чуто от всички тях“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар