сряда, 30 юни 2021 г.

Празник на река Дунав в Силистра

Денят на Дунав се чества на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на деня е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и нейните притоци.




В Силистра разнообразни инициативи проведоха различни организации – от Градския духов оркестър, през община Силистра, ОДК, НЧ „Доростол“, СНЦ „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ и СНЦ „Дунавски клуб“ в партньорство с ПП ГЕРБ.

Продължението: в Тутракан предстои ново издание на празника „Джулай“ – единствен по рода си по поречието на р. Дунав, наследник на традиция на 35 години, зачената на Българското Черноморие. Тази година отново с участие на състави от Рок клуб „Силистар“ при НЧ „Доростол“.

Част от тези инициатива в своеобразната празнична програма бе концертът „Песен за реката“ на съставите на Народно читалище „Доростол“ – вече за поредна година в деня на р. Дунав – на 29 юни, датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Всяка година по повод 29 юни се изразява връзката на живеещите в Дунавския басейн с тяхната река чрез различни форуми, кръгли маси, семинари и работни срещи, образователни, спортни или творчески надпревари, иновативни екологични ателието и изложби, концерти и много други. Чрез разнообразието от прояви се цели да се покаже активността и грижата за опазването на околната среда и река Дунав в ежедневието.

Да припомним: Дунав е втората по големина река в Европа, на която са разположени столиците на 4 европейски държава, а част от нея от 1915 г. е град Силистра. Тя и притоците й са една от най-важните речни системи в Европа. Реката има 300 притока, от които 120 основни – сред тях са  39 реки,  за да се формира огромен басейн от 817 000 кв. км.

Дунав преминава през 10 държави, събира води от още 9 и така свързва общо 19 държави и 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна, Швейцария, Италия, Полша, Македония и Албания.

Река Дунав и нейните притоци са източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Реките са връзка между европейските страни и обединяват различните езици, култури и истории. Те са и от голямо значение за европейската дива природа. Басейнът на река Дунав се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

В програмата: Младежка група – подгряваща на Рок група „Хеброс” с р-л Илия Илиев – с три изпълнения на български и на руски песни. Още: Балет „Лиденс” с р-л Лидия Маркарян – носител на Първа награда от Международен танцов фестивал в град Банско (2021 г.) – композицията  „Танцова палитра“; 4 песни на ГСГП „Златна есен” с музикален р-л Иван Радев – носител на I награда и златен медал от XIII Национален събор на читалищата, град Бяла (23 юни 2021 г.); Смесен хор „Седянка”   - носител на специална награда от Национален православен фестивал, гр. Попово (юни 2021 г.): „Ръченица“ (Добри Христов), „Огреяла месечинка“ и „Бре, Петрунко“ (обработка на Филип Кутев), „Дунав наш“ (музика Александър Танев).

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар