четвъртък, 17 юни 2021 г.

Старовремска сватба с реални младоженци - Мартин и Габриела, в Старо село по време на втория Староселски събор

Старовремска сватба с реални младоженци - Мартин и Габриела, бе проведена в Старо село по време на втория Староселски събор, станал факт на 12 юни 2021 г. Повече подробности по темата от БНР чрез кореспонденцията на Незабравка Кирова. Сватбата бе част от програмата на второто издание на Национален събор на староселци, проведен на 12 юни 2021 г. Пет са селата у нас с името Старо село. Има и още няколко, които са с близки имена като Старосел, Староселище и Староселци. Пет са открити и в чужбина, но в празника се включиха само румънските староселци.


"След първия събор на Староселци, който беше изключително успешен преди две години, се оказа, че има много идеи къде може да се надгражда това мероприятие като вече в организирането се включва не само нашето Старо село като домакин, а и старите села, които бяха на първото издание на събора, също помагаха в организацията. За тазгодишното издание на събора идеята за надграждане беше да поканим стари села от чужбина. Успяхме да се свържем със Сърбия, Молдова, Гърция и Румъния. Но поради изключително сложната обстановка с Covid-19 пандемията не само в България, но и в чужбина на чужденците им се оскъпяваше с 90 евро за PCR", каза БНР Николова.
Йордан Касабов, доктор по отнелогия от Силистра, разказва: "Червеният воал за булките остава в сила у нас до началото на 20 век. В Старо село има едно рогато забраждане. Жените ги забраждат с рога, което означава, че младата мома, булка, когато стане млада, когато мине през венчило, ѝ слагат забраждане рога. Така е прието, роднините да знаят, че тя вече не е свободна, да не я закачат".

Вълнение и радост, страх и притеснение бушуваха в младоженците. И не е случайно, че избират църковен брак - да се врекат във вярност пред очите на Бога и пред отец Михаил от тутраканското село Шуменци, е ритуал, който за тях носи в себе си много повече сила и символика от всичко друго.
За всички участници и гости на събора беше приготвена вкусна храна - в специални казани на огън къкреше телешка яхния от майстор готвачи от Старо село, Троянско. Събор на староселци ще има и в следващите години, като вече заявка са дали и други от селата да бъдат домакини.


Снимки: Калина Грънчарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар