сряда, 16 юни 2021 г.

Хористи от Силистра в репортаж на РТВЦ Русе в ефира на БНТ за фестивала на православната музика в град Попово

Навръх Видовден в информационното предаване на БНТ за събития от културния живот в страната, наречено "Линия Култура", бе излъчен 5-минутен репортаж от проведения в края на миналата седмица трети по ред Национален фестивал за православна музика "Св. св. Кирил и Методий" в град Попово, дело на Сдружение "Цветница", на местната община с подкрепата на Русенска митрополия и с благослова на Св. синод на БПЦ.

Част от екипа, подготвил видео материала, който ще прерасне в документален филм, са и две дами, чийто живот е свързан със Силистра: авторката на сценария Бояна Шандуркова в миналото е работила за Радиоцентър Силистра (тогава Радиовъзел Силистра), а режисьор на предаването е силистренката родом Светла Бъчварова - в годините назад пианистка в Детски хор "Дунавски славеи" - един от най-добрите образци в миналото за хорово пеене при подрастващите.
В репортажа са заснети кадри с участието на формациите от програмата на фестивала, сред които и Смесен хор "Седянка", участващ във фестивала за трети път, за да се превърне в един от малкото, уважили организаторите в провеждането на всички досегашни издания на проявата.
За нея проф. Елена Кутева - директор на Фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" София, заяви като член на журито: "Православната музика е много мощна традиция, много духовна, пренасяща те в един друг свят". В допълнение от Милен Иванов от БНТ - председател на журито: "Фестивалът успя да събере състави не само от Североизточна България и доказа, че има нужда от подобни прояви".
Според инициатора на фестивала, който е и негов директор, а именно народният певец Петър Кирилов: православната музика е чувствена, тя извисява човешката душа в една различна атмосфера и е добре да бъде слушана и извън храмовете.

https://bnt.bg/news/treti-nacionalen-pravoslaven-muzikalen-festival-v-grad-popovo-296193news.html?fbclid=IwAR3EK3-mVP70vrGL7niq17nXhzBa0K-z9a2NUkiRh4V1ZlU5YKkQy8fCtjg

Няма коментари:

Публикуване на коментар