сряда, 16 юни 2021 г.

Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево навършва 70 години

В навечерието на Международния ден на архивите - 9 юни, Държавен арлхив Добрич ни припомни във Фейсбук-профила си годишнината от основаването на една от земеделските научни структури в България. Развитието на аграрната наука в Добруджа неизменно се свързва със създаването на Добруджански земеделски институт край Генерал Тошево през 1951 г. и израстването му като национален научно-изследователски център. Той е продължител на дейността на Земеделския изпитателен институт в Добрич, основан през 1941 г. със статут на опитна станция, която поставя началото на аграрните научни изследвания в Добруджа.

Изминалите години оттогава до днес са оставили своя незаличим отпечатък във времето с творческото съзидание на няколко поколения учени, посветили целия си съзнателен живот и енергия на стремежа към създаване на нещо значимо и получили заслужено признание за завещаното от тях научно наследство.

В Държавен архив – Добрич, са съхранени ценни лични дарения на учени и изследователи през годините на развитие на Института. Най-значими измежду тях са личните фондове на деяйци на Институт по пшеницата и слънчогледа "Добруджа": Йордан Андреев Тодоров - началник-отдел и научен работник; Димитър Петров - фитопатолог; Христо Контев - завеждащ „елитно семепроизводство“ и научен сътрудник по ентомология; Тодор Рачински - научен сътрудник по селекция на пшеницата;; Стоян Цветков - научен сътрудник
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар