понеделник, 14 юни 2021 г.

Хоровете са апостолите на православната музика в България






С дискусионна среща приключи третото издание на Национален православен фестивал „Св. св. Кирил и  Методий“, проведен в град Попово по инициатива на Сдружение за фолклор „Цветница“ с благословението на Св. синод на БПЦ и със съдействието на местната община, на Русенска света митрополия и на храм „Успение Богородично“.

В нея участва 7-ченното жури  и участници във фестивала – диригенти и хористи от над 15 формации от десет български града – София, Пловдив, Шумен, Добрич, Ловеч, Русе, Балчик, Силистра, Тервел и др. В обсъждането се включиха и водачите на силистренските групи, носители на призовете „Специална награда“: Лидия Кулева – диригент на Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“, Йорданка Димова – диригент на хор при катедрален храм „Св. св. равноапостоли Петър и Павел“ (Доростолска епархия, с чието съдействие стана възможно участието на хора във фестивала), както и Маргарита Любомирова – председател на най-старото силистренско читалище.

Подходящи подаръци, представящи Силистра, бяха поднесени от името на двата силистренски хора на директора на проявата Петър Кирилов – амбициозен и талантлив млад народен певец, на председателя на журито Милен Иванов български диригент и изпълнител на народни песни, както и на други членове на журито, сред които проф. Елена Кутева – директор на Националния фолклорен ансамбъл „​Филип Кутев“, Даниел Спасов – продуцент и водещ на предаването „Иде нашенската музика“ по БНТ.

Общият извод за уникалната проява – единствена по рода си в Северна България (подобни, но с различни формати има още само в София, Сливен и Поморие), е, че след две издания в село Медовина (2018 и 2019 г.), в третото – преместено в общинския център Попово, се наблюдава разгърнат мащаб на проявата с над 270 участници. С уговорката, че е имало още желаещи да се включат, но проблеми от организационен характер в условия на пандемични процеси не са позволили това да се случи.

Нов момент е издаването на вестник, посветен на фестивала, който обобщава предишните две издания (в тях неизменно участва Смесен хор „Седянка“ Силистра, носител на две трети награди) и представя настоящото с полезна информация за организаторите и участниците. Ново бе и участието на певиците от хора на Ансамбъл „Филип Кутев“, също представили църковно-славянски песнопения извън конкурсната програма.

Неговият директор проф. Кутева подчерта в изказването си, че на този е етап най-важното нещо е да се прокарва път към духовността в България и православният фестивал е един от тези пътища. Така постепенно ще бъде върнат „апетитът“ към един друг път – много по-стойностен и полезен. Включително и да бъде върната публиката в залите, където се изпълняват образци на православните песни, които са част от богослужебните моменти в храмовете.

Представител на общината в Попово заяви в своето изказване, че прояви като православния фестивал променят атмосферата на града организатор и се отразяват изключително положително на неговите жители. С допълнението – с надеждата те да проявяват по-голям интерес към програмата на проявата, част от която бе и великолепен концерт на финала, включил участие на местни състави за балет, съвременни танци, песни и фолклор.

Отправени бяха и различни препоръки към участващите хорове, но и важащи по принцип по адрес на всички. Например, да се търсят различни от познатите произведения за православна музика, включително и от съвременни композитори. Забележка бе направена относно необходимостта диригентите да потърсят помощ за добиване на ориентация на хористите кои православни песни в кой момент от службите в храмовете се изпълняват, за да усъвършенстват пресъздаването им пред светска публика.

Изразено бе впечатление, изискващо преодоляване на грешката – произнасяне на думите като производни от руския език, а те идват от черковно-славянския и звучат по друг начин. При преодоляване на тези и други пропуски се смята, че хоровете, дори когато не служат в храмове, ще се превърнат в истински апостоли на православната музика.

В края на дискусията се стигна и до няколко идеи, които да бъдат реализирани по-нататък. Една от тях е при следващо издание на фестивала да бъде провеждан т.нар. майсторски клас, за да получат професионална подкрепа диригентите в идеята за насърчаване на млади хора да се посветят на православните песнопения. Друга идея – на хартиен носител да бъде издаден каталог с текстове и ноти на църковно-славянски песни. Трета идея – да бъде проведена кръгла маса, тъй като ще бъде полезна за всички, които искат да се учат, да надграждат и да общуват с хора, посветили се на този вид музика, и извършващи в нейна полза мисионерска дейност.

И не на последно място бе споделено смисленото и дълбоко умозаключение: прояви от този род са невъзможни без подкрепата на местната власт, достатъчно е тези, които я представляват, да разбера идеята на ентусиастите и да я последват, за да бъде тя реализирана така, щото от нея да спечелят всички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар