петък, 11 юни 2021 г.

Концерт спектакъл в Силистра с руски песни от българско трио

Периодът на пандемията, наречена коронавирус, оприличим на криза (някои казват, че според китайски йероглиф това означава и възможност) много хора се замислиха колко различни неща може да им липсват, когато реално ги няма: хора, ситуации, изживявания, форми на общуване, гастрономически и други удоволствия, посещения на културни събития, екскурзии, пътешествия, пикници и прочие.

От векове за човек е присъщ да е част от общество и дори по време на катаклизми (вкл. природни бедствия, войни) има необходимост от духовно просветление. То може да е откъс от някой словесен жанр, театрална постановка, дежа-вю забравен филм или ехо от любима песен, за които паметта е съхранила нишка във времето, водеща примерно към детството или към ранната младост. А може би и към някой друг живот.

Тази траектория в годините назад създаде за 90 минути в жежка юнска вечер на 2021 г. Трио „ы“ (Елеонора Лонтова, Златина Тодорова и Марина Драгомирецкая) от София. Техният концерт спектакъл „Обединени в музиката“ бе осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В триото е Елеонора Лонтова – дъщеря на зъболекаря д-р Галя Светозарова Петрова, родена в Силистра (випуск 1978 на ПГ Силистра), и внучка на уважаваната Елеонора Мирчанова – дългогодишен преподавател по физика и зам.-директор през годините на Учителския институт в Силистра.

За пиршеството на слуха заслуга имаха Самуел Ефтимов – пиано, Щерион Пилидов – китара, Юрий Божинов – бас балалайка, както и струнен квартет „Стрийт куартър“ в състав: Веселин Димитров – цигулка, Милен Максимов – цигулка, Христо Аролски – виола, Петър Кушлев – виолончело. Проявата премина със съдействието на община Силистра – признание за вокалното майсторство на трите чаровни и талантливи гостенки – кошница с цветя от кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Цветя и поздравителен адрес от областния управител Ели Тодорова.

За съжаление, за великолепния концерт с песни от филми, спектакли и образци на руската музика от 20-и век насам, не разбраха достатъчно хора. По същото време – по стара силистренска традиция, в града имаше паралелно и друга подобни прояви – примерно годишен концерт на Клуб „Амадеус“, репетиции на певчески и танцови състави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар