сряда, 16 юни 2021 г.

Димитър Бербатов – момчето от Пиринска Македония намери пътя до Крайдунавска Добруджа

Навръх Видовден още един известен, дори легендарен в своята област, българин намери пътя до „най-северния север“, където, знаем, не се идва случайно и пътьом, а обикновено по покана и при необходимост от някаква услуга (по възможност безплатно).

И на първо четене можем да заключим – футболистът и кандидат за шеф на БФС Димитър Бербатов – момчето, тръгнало от Благоевград, за да стигне до Лондон, минавайки и през други градове на Европа със славни футболни клубове, за пръв път достигна и до…Крайдунавска Добруджа.

По-точно до нейната духовна столица – древна Силистра. Сигурно нямаше да му се случи воайяжът до Дунава, ако не му трябват гласове, за да оглави футболната централа със седалище на „Кърниградска“ в София. Вероятно, ако имаше предварителна разгласа, мнозина негови фенове – като човек и футболист преди всичко, щяха да се отзоват на поканата за среща с него.

Макар че е ясно – целта е среща с тези, които ще гласуват на футболния форум от името на регистрираните клубове за футбол в общините от област Силистра. Потвърждението е в публикация в профила на Фейсбук „Общинско кабелно радио Силистра“, където се казва от изявление на Бербатов в Силистра: „Ако някои други дойдат тук и, както аз стоя пред Вас, гласувайте за тях…Малките отбори избират кой да ги управлява. Екипът е най-важното нещо.“

И още: „Ходя из страната, както смятам, че е правилно заедно с моя екип открито, а не по телефона да кажа този да говори с онзи и да каже на третия да гласува за мен“. Според него, професионалният футбол у нас трябва да се администрира от професионалната футболна лига. И, обещава, това ще бъде направено. По този начин и аматьорския и детско-юношеския футбол, съдийската комисия, професионалните отбори, треньорските школи си остават под шапката на БФС, който ще има достатъчно време и средства да помогне на всички тези модели и структури да се развиват.

Към участвалите в срещата с него той заявява: „Вие сте тези, които контролирате и тези, които определяте, Вие сте органът и властта“. Обявява, че определя екипа си в лицето н
а Мартин Петров и Стилиян Петров (също представители на славно футболно поколение с успешна кариера в европейския футбол).

Тях ги представя така: „Това са футболни хора, които са се занимавали цял живот с футбол и с футболен бизнес. Хора с футболно съзнание и хора, които са в състояние да движат цялата администрация, е от особено значение, защото аз не съм в състояние да ви кажа, че знам всичко и разбирам от всичко в ръководенето на футбола.

И отново за идеята кой да управлява професионалния футбол у нас: „Професионалната футболна лига трябва да се отдели от футболния съюз; трябва да си избере председател, който да е член на Изпълкома и да има глас при решаването на проблемите“. По други теми: „Присърце ми е детско-юношеският футбол, заедно с масовият спорт, да се синхронизират, за да може да се преодолее този упадък на масовия спорт, на който сме свидетели сега“. В допълнение: в Силистра Бербатов имаше среща с кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар