петък, 11 юни 2021 г.

След 3D макет на крепост в РИМ Силистра, триизмерие и на римска пещ

През последните години Регионален исторически музей е с няколко нови придобивки, които по съвременен начин показват местни бисери, съхранени като наследство от 4 цивилизации. Археологически музей Силистра и Римска гробница Силистра - в клип от 69 секунди на адрес www.youtube.com/watch?v=aN6i1CTgzoQ - това е встъпителната рубрика в новооткрития специален канал в Ю Туб, в който предстои да бъдат споделяни видео материали от обекти и събития по инициатива на Регионален исторически музей Силистра, научи ВЕРСИНАЖ от постове във Фейсбук.

Музеят е част от инициативата "100 национални туристически обекта" и притежава няколко уникални колекции. Както още 3D макет на някогашната крепост при Силистра и копие на "мерцедеса" на римската древност - възстановена военна колесница. От миналата година музеят стопанисва и крепостта "Меджиди табия", която е от средата на 19 в. и е най-запазената по рода си в България. С богата си експозиция, представяща бита, поминъка, материалната и духовната култура на населението от регион Силистра, Етнографският музей също очаква своите посетители.

Най-новото по същия повод: макет на новооткритата преди време в град Силистра пещ за изпичане на тухливече е част от експозицията на Археологическия музей. Макетът в мащаб 1:20е изработен от Веселин Петров, реставратор на РИМ - Силистра. Пещта беше проучена чрез разкопки в края на миналата година.


Находките от разкопките и нейното разположение в некропола на Дуросторум от II-IV в. свидетелстват, че пещта е използвана през първата половина на VI в., най-вероятно във връзка със строителството на крепостта в днешния Дунавски парк, която датира от същото време - управлението на император Юстиниан Велики (527-565 г.). Пещта е най-голямата по нашите земи от късната античност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар