четвъртък, 24 юни 2021 г.

По номера и слогана ще познаете партиите и коалициите за изборите на 11 юли 2021

 

В днешно време не е трудно да се ориентираш кой кой е в българската политика и коя партия (респективно коалиция) за какво се бори, съдейки по етикетите „лого, слоган“ (лозунг, девиз, мото) – по принцип характерни в дълготраен вид за един политически субект, но и в конкретната политическа обстановка в навечерието на поредни избори за парламент, каквито предстоят на 11 юли 2021 г.

Положението е „чисто и просто“: надникваш в интернет и специално в социалните мрежи, за да ти излезе я статия, я плакат на кандидат, я някой коментар, който може да послужи и за обратна връзка с избирателя. Стига да има кой да го прочете и разнищи, за да си направи евентуален разбор, а оттам и вероятна корекция на паролите, пращани към обществото.

Екстремно ровене по-малко от 3 седмици преди деня на вота показва, че от 23 партии и коалиции, регистрирани в ЦИК, т.е. явяващи се с кандидати, за поне 16 излиза някаква информация. За по-амбициозните партии – традиционни, набедени за отписани от последващо управление,  т.нар. „статукво“ или от кръга на протестърските, тя е в изобилие, предвид активността, проявена от партийците и от желаещите да се борят за парламента в съответните райони.

За другите – създадени току преди изборите с една или друга цел (отклоняване на гласове, проверка на интереса към нови субекти в политпространството и др.), данните са незначителни или са в тотално отсъствие.

Какво прави впечатление на първо четене от погледа върху „запомнящата се сентенция, фраза или мото и представляваща водещ мотив в политическа, търговска, рекламна или друга целенасочена кампания“? Преди всичко България е спомената в „прав текст“ в 5 от случаите, в допълнение като „отечество“, „държава“ и пр. – още два пъти.

Друг момент – има няколко термина, които са „дежурни“ в подобни политически ситуации от 30 години насам – „свобода“, „законност“, „справедливост“, „морал“, достойнство“, „модернизация“.

Има няколко слогана, които спокойно можем да завършим с удивителна, още повече че в тях има глагол, показващ действие, а това изразява без съмнение категоричност, заповедност, настоятелност: „България над всичко“, „Време е за друго“, „Изправи се! Мутри вън!“ (в случая името на коалицията играе роля и на слоган), „Да си върнем България“, „Защото ни пука“, „За България – без компромис“.

Разбира се, всеки път при нови избори пиарската изобретателност показва и иновации в словоизразяването, водещи до по-сложен мисловен процес, изпразнен от конкретика, но предизвикващ емоционален отговор от страна на избирателя, придружен с с (не)осъзнато последване: „Ред в хаоса“, „Сигурност в промяната“, „Рестарт на държавността“ и др. Някои от тях разбираемо са обект на противоречиво тълкуване, още повече когато те идват от партии с дълго присъствие във властта - пряко или индиректно, скорошно или в предишни години, както е в случая.

Сума сумарно какво разбираме от всичките тези по-кратки или по-дълги, по-ясни или по-мъгляви, по-разказвателни или по-ударни в изказа си слогани? Преди всичко – набива се на очи усещането, че всички осъзнават – имаме проблем на държавно ниво, т.е. държавата като цяло не е в добро състояние – в необходимата субординация между институциите, поради което повечето граждани не се чувстват, свободни и оптимистично настроение за страната като цяло, както и по отношение на собственото си бъдеще.

Следователно всяка партия и коалиция декларира пред избирателя, че  проявява загриженост за държавата и за хората. Чрез подбраните за плакатите думички – вид послания, са показани установените в едно или друго житейско направление проблеми.

Покрай тях са посочени анамнезите и рецептите за изход от актуалното за момента положение, повлияно от световната пандемия, свързана с коронавируса, с трайните геостратегическите интереси и по повод всички други важни съпътстващи ги процеси.

Ето и пълен списък на номерата на партиите и коалициите в интегралната бюлетина за парламентарните избори на 11 юли 2021 г., когато ще избираме с машинен вот народни представители за 46-ото НС на Република България: 1 - "Движение Заедно за промяна"; 2 - ПП "Свобода"; 3 - "Български национален съюз"; 4 - БСП; 5 - ГЕРБ/СДС; 6 - ПП "Атака"; 7 - ДПС; 8 - "Изправи се! Мутри вън!"; 9 - МИР; 10 - БТР (България на труда и равенството); 11 - "Възраждане"; 12 - "Подем"; 13 - "Бригада"; 14 - "Пряка демокрация"; 15 - "Българско лято"; 16 - "Българските патриоти" (ВМРО, "Воля" и НФСБ); 17 - "Ляв съюз за чиста свята република"; 18 - "Партия на зелените"; 19 - "Национално обединение на десницата" (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК); 20 - "Глас народен"; 21 - "Републиканци за България; 22 - "Има такъв народ"; 23 - "Демократична България". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар